Megszólítani a teljes embert – Művészeti estek az Akadémián IV.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának negyedik estjére került sor 2022. október 3-án az MTA Székházban. Az esten közös koncertet adott Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő és Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A kulturális-művészeti program részeként az Akadémiai Klub Kodály- és Vörösmarty-termében tárlat nyílt Kunffy Lajos (1868–1962) festőművész képeiből, végül a Bock Pincészet kiváló borait kóstolhatták meg a jelenlévők.

2022. október 5.

„Az MTA és az Akadémiai Klub Egyesület művészeti estjei azért jöttek létre, hogy megszólítsák és megérintsék bennünk a teljes embert” – hangsúlyozta Freund Tamás ünnepi megnyitóbeszédében, melyet Liszt Ferenc szavaival indított:

„Minden művészet egyazon forrásból ered. A művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek, isteninek érzéki visszaadása.”

Az Akadémia elnöke így folytatta: „Művészet és tudomány nem ellentétei, hanem kiegészítői egymásnak. Míg a tudomány a létező anyagi világot, az abban zajló folyamatokat vizsgálja, a művészetek valamennyi ága nem létező dolgok megalkotásán munkálkodik. E komplementer viszony mellett pedig hasonlóság is van köztük: művész és tudós – bár különböző utakon és különböző eszközökkel – valójában ugyanazt kutatják, keresik: a »rejtelmeset«, a mindenben »megnyilvánuló istenit«. A művész az érzékek és az érzelmek, a tudós pedig az értelem nyelvén teszi ugyanezt.” És

„ahol értelem és érzelem a transzcendens titkokra figyelve találkozik, az a teljes ember”.

Freund Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az immár második évadát nyitó és negyedik rendezvényét tartó „Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián” című sorozat társszervezője az Akadémiai Klub Egyesület. Az egyesület tevékenységének fontosságát hangsúlyozva Freund Tamás kiemelte, hogy az Akadémiai Klub „törekvése kezdettől fogva az, hogy olyan közösséggé legyen, amely összehozza a hétköznapokban egyébként teljesen más tudományterületen dolgozó, másként gondolkodó kutatókat, ugyanakkor találkozási helyet biztosítson a művészvilág képviselőivel is. Azáltal pedig, hogy az egyesületbe az akadémikusok mellett a köztestület tagjai is beléphetnek,

az Akadémiai Klub generációkon átívelő közösségteremtő fórum is lehet, hidat képezve a kutatóhelyek és az Akadémia között.”

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

Az Akadémia elnökének szavai után Vizi E. Szilveszter agykutató, az Akadémiai Klub Egyesület elnöke, az MTA volt elnöke köszöntötte az egybegyűlteket: „Amikor Freund Tamás elnökkel elhatároztuk, hogy egy nemzetközi színvonalú művészeti rendezvénysorozatot indítunk, az 1634-ben alapított Francia Akadémia Szalonját tekintettük mintának. Célunk az, hogy a kor művészeti és tudományos eredményeit bemutassuk az érdeklődő közönségnek.” Az Akadémiai Klub Egyesület elnöke emlékeztetett arra, hogy a gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia allegóriáján, Johann Ender festményén is a műveltség istenasszonya, Minerva áll, karjával magasba emelve a művelődés csészéjét, amely felé a nemzet sas formájában közeledik. „A kultúra, a tudomány és a művészet egységének megteremtése és terjesztése az MTA egyik fontos feladata” – mondta Vizi E. Szilveszter.

Az est vendégei ezt követően Miklósa Erika és Balázs János közös koncertjét hallgathatták meg. A két művész a meghirdetett műsortól eltérve először vasárnap elhunyt zenésztársukra, a hazai dzsessz élet ikonikus alakjára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékezett. Majd egymás után csendültek fel az ismert operaáriák és operettdalok mellett a kevésbé ismert, de gyönyörű dél-amerikai dallamok és virtuóz zongoramuzsikák. Műsorukat Édith Piaf örök értékű dala, a Himnusz a szerelemhez és Ástor Piazzola Yo soy Maria fantasztikus előadása zárta” – mondta el az mta.hu-nak Domián Emese, a művészeti est háziasszonya.

Miklósa Erika és Balázs János Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Verdi-, Strauss-, Liszt-, Gershwin-, Monnot- és Piazzola-darabok a világhírű énekesnő hangján és a világhírű zongoraművész előadásában az Akadémia 2021-ben Balázs János szakmai iránymutatásával vásárolt Steinway zongoráján hangzottak fel.

A rangos művészeket köszöntve Freund Tamás így fogalmazott:

„Az Akadémia büszke arra, hogy művészeti estjein nem egyszerűen magas színvonalú, hanem világszínvonalú művészeket láthat vendégül. Ez bennünket, kutatókat is inspirál, hogy világszínvonalon igyekezzük végezni tudományos munkánkat.”

Balázs János a fent említett szerzők darabjain kívül még Puccini, Ponce és Gershwin műveiből válogatott, saját kompozícióival vegyítve a híres alkotók műveit.



Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Bár a „Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián” című rendezvénysorozat estjeinek gerincét mindig a világszínvonalú zenei koncertek adják, az Akadémia ezeken az alkalmakon rendszeresen tiszteleg a képzőművészet előtt is, otthont adva magas minőségű képzőművészeti alkotásoknak. „Idén ősszel Varga Péter Pál magángyűjtőnek és világhírű gerincsebésznek, a somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeum újjáépítőjének és jelenlegi igazgatójának szervező munkája tette lehetővé Kunffy Lajos festőművész jeles képeinek kiállítását az Akadémiai Klub Kodály- és Vörösmarty-termében” – mondta Domián Emese.



Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A kiállítás képeinek többségét a Rippl-Rónai Múzeum nagylelkű együttműködésének köszönheti az Akadémia. A festmények válogatása, a kiállítás harmóniája a múzeum művészettörténészének és a kiállítás kurátorának, Pál-Simon Kornéliának munkáját dicséri. A tárlatot Varga Péter Pál professzor nyitotta meg, aki magánygyűjteményének öt festményét is felajánlotta erre az alkalomra. A képek szakszerű bemutatása mellett a professzor mesélt a Somogytúron alkotó művész mozgalmas életéről, meghurcolásáról a háború utolsó éveiben és az 50-es évek személyi kultusza idején.

Varga Péter Pál Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az akadémiai művészeti esteket rendszeresen fogadás: közös étkezés és borkóstoló zárja. „Az, hogy egy asztal körül összegyűlünk, Homérosz eposzai és az evangélium óta a kölcsönös tisztelet és a békesség formája és színtere az európai kultúrában. És nemcsak színtere, hanem egyúttal e tisztelet és békesség forrása is” – hangsúlyozta Freund Tamás. Az Akadémia elnöke kiemelte:

„Az egy asztal köré gyűlés olyan tér- és érintkezési forma, amely megvéd minket attól, hogy polarizálódjunk véleménykülönbségeink vagy akár csak tudományterületeink különbözősége okán.”

A rendezvényen készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A „Művészeti estek a Magyar Tudományos Akadémián” rendezvénysorozat negyedik estjén Bock József, a Bock Családi Pincészet alapító tulajdonosa és borásza borbemutatója után a résztvevők a pincészet borait és az Akadémiai Klub Étterem hidegkonyhai készítményeit kóstolgatva gyűlhettek „egy asztal köré”.