Hit, tudomány és művészet egysége – Művészeti estek az Akadémián III.

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának harmadik estjére került sor 2022. május 23-án az MTA Székházban. Az est társrendezője a Magyar Művészeti Akadémia és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ volt. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenyét Vashegyi György, az MMA elnöke dirigálta, Kárpáti Tamás, Munkácsy-díjas festőművész kiállítását Szemadám György nyitotta meg, míg az est záróakkordjaként Lőrincz György borász, tulajdonos mutatta be a St. Andrea Pincészet legkiválóbb borait.

2022. május 25.

Hit, tudomány és művészet egységét az emberiség kulturális örökségének három pilléreként határozta meg Freund Tamás ünnepi nyitóbeszédében.
Az est fókuszában ezúttal a zenében, a képzőművészetben és a borászatban is a szakralitás állt.

Freund Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Freund Tamás kiemelte, hogy „a teljes életre törekvő emberben – és egy egészséges társadalomban – művészet és tudomány egymásra hatva mutatják meg azt a titkot, azt az igazságot, amit a tudós és a művész alkotómunkája mélyén keres”. Az Akadémia elnöke szerint művészetnek és tudománynak számos hasonló vonása van: „Egyrészt az, hogy a tudós életét a kutatás,
a felfedezés öröme éppen úgy kitölti, mint a művészét az alkotásé, másrészt pedig az, hogy az élő vagy élettelen anyag csodái, amelyek megfejtésén dolgozunk, alázatra tanítanak bennünket.” Freund Tamás közösnek nevezte kutatóban és alkotóban a keresés szenvedélyét is, amellyel „nyakig benne állunk a tér és az idő csodáiban, miközben az időn túli létezés világába próbálunk bepillantani”.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

Az esten egybegyűlteket köszöntötte Vizi E. Szilveszter, az Akadémiai Klub Egyesület elnöke és az MTA volt elnöke, valamint Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke is. Vashegyi György a régi zene értékeinek magyarországi támogatásával, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítésével foglalkozó Haydneum – Magyar Régizenei Központ hivatásáról beszélt, kiemelve Haydn jelentőségét a magyar kulturális identitásban. Elmondása szerint a következő évtizedek egyik legnagyobb zenetörténeti eseménye a Werner-életmű feltárása lesz, amelyen az intézmény munkatársai jelenleg is dolgoznak.

Az MMA elnöke a felcsendülő zeneművek előtt tartott, rövid zene- és kultúrtörténeti előadásaival a korszak szellemiségét is közelebb hozta
a hallgatósághoz. A hangversenyen felhangzó Haydn-, Werner- és Albrechtsberger-művek között olyan is akadt, amelyet 1763 óta most mutattak be először (Gregor Joseph Werner: O Maria, semper pia – Offertorium).

A fotóra kattintva megtekinthető a rendezvényen készült képgaléria. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A koncertet követően Szemadám György festőművész, művészeti író méltatta Kárpáti Tamás festőművészt, és megnyitotta kiállítását. Kárpáti Tamás
a beszélgetés során festészetével kapcsolatban így fogalmazott: „Valójában
a transzcendens által diktált dolgokról van szó. Ezeket a képeket valahogyan megkapom. Feladatom, hogy alkalmas legyek arra, hogy rajtam keresztül megvalósuljon valami.”

Az estet Lőrincz György borász hivatásáról, az istenhit és a borászat kapcsolatáról szóló vallomásos beszéde és borkóstoló zárta, melyen
a jelenlévők megízlelhették a St. Andrea Pincészet borait (például a Napbort, a Merengőt, az Áldást és az Örökkét) – mely pincészet Nagy-Eged dűlő Grand Superior 2017-es Egri Bikavér nevű borát 2021-ben a világ 50 legjobb bora közé választották.