Tudományképviselet a magyar nemzet mindennapi életében – A területi akadémiai bizottságok vezetőinek találkozója

2025–2026-ra egyedülálló programsorozatot készít elő a magyar tudományosság eredményeinek és jelentőségének élményszerű bemutatására a Magyar Tudományos Akadémia – erről is beszélt a területi akadémiai bizottságok, valamint a határon túli bizottság és tanácsok elnökeinek és vezető tisztségviselőinek éves találkozóján Freund Tamás. A minden évben megrendezett, idén szeptember 20-án Szegeden tartott rendezvényen az Akadémia elnökének köszöntője után szó esett a területi bizottságok küldetéséről, közös feladataikról, a területi bizottságok és a határon túli intézmények szerepének felértékelődéséről, az idei Magyar Tudomány Ünnepéről, valamint az Akadémia alapításának közelgő 200. jubileumáról is.

2024. szeptember 25.

„A Magyar Tudományos Akadémia küldetése a teljes magyar tudományos közösség integrálása, mozgósítása a magyar tudományosság és tudományművelés fejlődése, a tudományos tehetségek kibontakoztatása és a közös nemzeti célok elérésének támogatása érdekében.

Akadémiánk ehhez a kutatás, a felsőoktatás és az innováció valamennyi intézményével együttműködő és kölcsönösen előnyös kapcsolatot kell, hogy fenntartson. Ebben kiemelkedő szerepet játszanak a területi és a határon túli akadémiai testületek, szervezetek” – mondta Freund Tamás a területi akadémiai bizottságok és a határon túli bizottság és tanácsok vezetőinek találkozóján tartott köszöntőjében. Az Akadémia elnöke arról is beszélt, hogy a területi szervezeteknek saját térségük tudományos értékeit, fejlődését, a tudomány és a technológia segítségével kielégíthető szükségleteit az Akadémia központjában és az országos döntéshozatalban is tudatosítaniuk kell.

Mint nemzeti intézménynek az Akadémia felelőssége és feladatai túlterjednek az ország határain”

– mondta Freund Tamás.

Köszöntőjében az MTA elnöke arra is kitért, hogy alapításának 200 éves jubileuma alkalmából az Akadémia 20252026-ra egyedülálló programsorozatot készít elő a magyar tudományosság eredményeinek és jelentőségének élményszerű bemutatására az ország és a magyar nemzet egésze számára: központi, térségi és határon túli programok teszik majd élményszerűen érzékelhetővé az Akadémia és a tudomány jelenlétét a magyar társadalom mindennapjaiban. Freund Tamás ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy

„az Akadémia erőteljes megjelenése a magyar nemzet mindennapi életének színterein nem szorítkozhat a két ünnepi évre. Ahogy a 200 éves jubileum sem tűnhet senki számára úgy fel, mint a tudósok magánügye vagy önmaguk ünnepeltetése, úgy a tudomány képviselete, megjelenése sem lehet múló, gyorsan elfeledett kampány. Amit az ünnep erejével, sodrásával elindítunk, annak tartóssá kell szelídülnie.”

Freund Tamás elnöki köszöntője ide kattintva olvasható.

Az Akadémia elnökének köszöntője, majd a szakmai feladatok koordinálásáért felelős MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója, König Marianna beszámolója után a területi bizottságok elnökei, vezető munkatársai tartották meg összefoglalóikat, és ismertették a bizottságok előremutató terveit.

Krisztin Tibor, az MTA Szegedi Területi Bizottsága (SZAB) elnöke az öt területi bizottság közös feladatait, nehézségeit vázolta, majd a bizottságnak az ez évi Magyar Tudomány Ünnepére és az MTA 200 éves évfordulójára tervezett programjait foglalta össze.

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (DAB) elnöke, Páles Zsolt beszámolójában betekintést nyújtott a bizottság pályázataiba, elismeréseibe, kiadványaiba, az MTA DAB Klub életébe, a kéthetente megrendezett kiállításokba és a titkárság működésébe.

Kocsis Károly, az MTA Miskolci Területi Bizottsága (MAB) elnöke összefoglalójában ismertette a bizottság elnökségének, köztestületének és szakbizottságainak összetételében beállt változásokat, a területi bizottság díjait, a MAB régiójában betöltött szerepét és a bizottság előtt álló jubileumi feladatokat.

Kovács L. Gábor, az MTA Pécsi Területi Bizottsága (PAB) elnöke röviden szintén összegezte a PAB elmúlt évi tevékenységét, kiemelve az MTA Veszprémi Területi Bizottságával közösen szervezett Pannon Tudományos Napot, valamint a PAB képviselőinek a jövőbeni szorosabb együttműködés reményében Szlovéniában tett látogatását. A beszámoló érintette a bicentenáriumi terveket és a Magyar Tudomány Ünnepe országos megnyitóját, amelyet idén 2024. november 4-én Pécsett, az egyetemen tartanak majd.

Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) elnöke, Gelencsér András beszédében kiemelte, hogy a bizottságnak kiváló kapcsolatrendszere épült ki a régió egyetemmel nem rendelkező településeinek önkormányzataival, és vázlatosan ismertette a Magyar Tudomány Ünnepére és az MTA200-ra tervezett programjaikat. A VEAB tervei között szerepel többek között az is, hogy a régió tudományos eredményeit egy vándorkiállítás formájában jelenítik meg.

A beszámolókból kiderült, hogy valamennyi területi bizottság harmonikus együttműködést folytat a Magyar Művészeti Akadémia helyi szervezeteivel, és mindnyájan készülnek a Magyar Tudományos Akadémia alapításának bicentenáriuma alkalmából 2025–2026-ra tervezett ünnepi rendezvénysorozatra.

Résztvevők a területi akadémiai bizottságok, a határon túli bizottság és a határon túli tanácsok vezetőinek találkozóján
Forrás: mta.hu / Területi Akadémiai Bizottságok Titkársága

Az elnöki ismertetők után Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának igazgatója hozzászólásában hangsúlyozta a területi bizottságok és a határon túli intézményeknek a tudást és a magyar nemzethez való tartozást képviselő értékeit, Kocsis Károly pedig mint a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság elnöke összefoglalta a 2023. évi fontosabb eseményeiket.

A határon túli szervezetek beszámolóinak sorát Nagy László, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) elnöke indította. Többek között bepillantást engedett az Erdélyi Múzeum-Egyesülettel folytatott együttműködésbe, és kiemelte, hogy az MTA200 rendezvénysorozat keretében a kortárs erdélyi magyar tudományosság öt napon át az Akadémia budapesti székházában mutatkozik majd be. A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) alelnöke, Kádasi Lajos tájékoztatójában beszámolt a Szomolányban tartott 2023-as közgyűlésről, a SZMAT rendszeres tevékenységeiről (emléktábla-avatások, Legere irodalmi verseny), a 35 év alatti fiatal kutatók számára kiírt SZMAT Tudományosságáért díj sikeréről, valamint monográfia- és podcast-sorozatukról és szponzori terveikről. A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanácsot (VMAT) elnöke, Csányi Erzsébet képviselte az ülésen. Bemutatta legfontosabb rendezvényüket, a Vajdasági Magyar Tudóstalálkozót, amelyet hagyományosan a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartanak, és megosztotta a jelenlévőkkel a vajdasági képviselők területi széttagoltsággal kapcsolatos nehézségeit is.

Végül, de nem utolsósorban Kecskeméti Gábor, Az Akadémia és Könyvtára 200 éves Évfordulójának Megünneplését Előkészítő Elnökségi Bizottság elnöke tárta a bizottságok elé a közelgő jubileumi év gazdag szellemi, tartalmi lehetőségeit, majd az ülés a résztvevőknek a közös célok megvalósításával kapcsolatos kérdéseivel zárult kötetlen beszélgetés formájában.