Séták az Akadémia palotájában – ismét megnyitotta kapuit az MTA Székháza

„A Díszteremtől a bizottsági termeken át a Felolvasóteremig”, „Az identitás terei: a Képes és az Elnöki tanácsterem reprezentációja”, „A »Ferenc József tér« és a palota”, valamint „A tudomány templomának építéstörténete” – a Kulturális Örökség Napjai alkalmából közel háromszázan látogattak el a hétvégén a fenti programokra a Magyar Tudományos Akadémia Székházába.

2019. szeptember 23.

Tekintse meg a látogatásról készült képgalériát!Tudta, hogy 1881-ig szfinxek díszítették az MTA Székházának homlokzatát; hogy a Díszterem mennyezetét Schickedanz Albert műépítész tervezte; hogy a dísztermi karzat oszlopai salzburgi vörösmészkőből készültek; vagy hogy az aulában ravatalozták fel Deák Ferencet?
Ezekre és ezekhez hasonló érdekes tényekre derült fény az MTA Művészeti Gyűjtemény munkatársai által vezetett sétákon. Bicskei Éva gyűjteményvezető, valamint Albrecht Zsófia és Ugry Bálint művészettörténészek mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia Székházának első emeleti termeiben látható legérdekesebb műkincseket, valamint az épület homlokzatán található szobrokat. A 154 éve épült MTA Székház történetének érdekességeiről Mekota Ervin főépítész tartott előadást.

Bicskei Éva gyűjteményvezető, MTA Művészeti Gyűjtemény (a képre kattintva galéria nyílik) Fotó: Szigeti Tamás

Az érdeklődők legközelebb szeptember 27-én pénteken, majd október 25-én pénteken, november 29-én pénteken és december 13-án pénteken látogathatnak el a Székházba a Művészeti Gyűjtemény munkatársainak szervezésében.
Szeptember 27-én 10.00 és 21.00 óra között lesz látogatható az épület, 16.00 és 18.00 órakor indulnak tárlatvezetések. A részvétel ingyenes, csoportos érdeklődés esetén látogatási igényüket a keptar [at] btk [dot] mta [dot] hu címen jelezzék.