„Partnerek, támaszok és bázisok az MTA számára” – közgyűlések az MTA területi bizottságaiban

A Magyar Tudományos Akadémia láthatóságának megteremtésében, törekvései megvalósításában nélkülözhetetlenek az egyes régiók tudományos életében kulcsszerepet játszó területi akadémiai bizottságok – mondta a testületek február végén online megtartott közgyűléseit köszöntő beszédében Freund Tamás, az MTA elnöke.

2022. március 10.

„Az Akadémia kapcsolatok hálózata – ezen belül a tudomány világa és a társadalom közötti kapcsolat megteremtésének és ápolásának fő felelőse. Küldetését és közfeladatait az akadémikusok közössége, az MTA doktorai és 18 ezer tagot számláló köztestülete csak együttes erővel tudja teljesíteni. Éljünk és kutassunk bárhol is az országban, szoros együttműködés nélkül nem tudunk eredményesen dolgozni. Értéket teremteni napi szintű közös gondolkodással, a mindannyiunk által elfogadott célok iránti elkötelezett együttes munkával lehet. Ebben a törekvésünkben az Akadémia területi bizottságai egyszerre partnerei, támaszai és helyi bázisai a Tudós Társaságnak” – mondta az Akadémia elnöke a Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Veszprémben egybegyűlt kutatóknak.

Freund Tamás köszöntője a videóra kattintva nézhető meg:

Az elnöki köszöntőt követően a közgyűléseken a területi bizottságok elnökei összegezték beszámolójukban az elmúlt egy év eredményeit.

Debrecenben Páles Zsolt, az MTA Debreceni Területi Bizottságának elnöke a DAB-nak a helyi közéletben betöltött szerepét méltatva a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatát, a Nobel-napot, illetve az egész évben működő DAB Klubot emelte ki a programok közül. Hodossy-Takács Előd, az MTA DAB főtitkára arról beszélt, hogy a szak- és munkabizottságok a mögöttünk hagyott nehéz esztendőben is mindent megtettek a sikeres működés érdekében. A DAB Pro Scientia érmet elnyert két kutató közül Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézetéből a „Repedések dinamikájától katasztrófák előrejelzéséig” címmel, Paragh György, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézetéből pedig „Primer és szekunder hyperlipoproteinaemiák jelentősége fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegekben” címmel tartott előadást.
(További részletek ide kattintva olvashatók.)

Miskolcon Kaptay György MAB-elnök összegezte az elmúlt év eredményeit, eseményeit. Felidézte, hogy 2021-ben emlékezett meg a MAB Terplán Zénó akadémikusról, a MAB volt elnökéről születésének 100. évfordulóján. Tavaly novemberben avatták fel azokat a márványtáblákat az MTA Miskolci Területi Bizottsága székházának falán, amelyek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeinek, valamint a MAB akadémikus elnökeinek névsorát örökítik meg. A tanácskozás résztvevői tájékoztatást kaptak a miskolci Régiós Kutatások Csoport munkájáról is. Eszerint a közeljövőben jelenik meg egy 15 tanulmányt tartalmazó kötet, amely az oktatási és munkaerőpiaci egyenlőtlenségek kérdésével foglalkozik. Tevékenységük részeként a jövőben workshopokat is szeretnének tartani, hogy így járuljanak hozzá a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásához.
(További részletek ide kattintva olvashatók.)

Pécsett Lénárd László, az MTA PAB elnöke a bizottság kiemelt rendezvényeiről szólva kiemelte a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat eseményeit, a Pannon Tudományos Nap című konferenciát, a Közgazdaság- és Regionális Kutatóközpont kétnapos workshopját, valamint egy őszi egész napos néprajztudományi konferenciát. A szakbizottságok tevékenysége mellett külön szólt a PAB határon túli tevékenységéről, a PAB Tudós Klub rendezvényeiről és arról, milyen programokat kínált a pécsi testület a tudomány iránt érdeklődő fiataloknak. A közgyűlés tudományos előadását Katona Tamás János, az MTA doktora, a PAB alelnöke tartotta „Tévhitek, érvek és ellenérvek a nukleáris energiatermelésről –Biztonsági, környezetvédelmi, gazdasági és politikai vonatkozások” címmel.
(További részletek ide kattintva olvashatók, a tudományos előadás pedig ide kattintva nézhető meg.)

Krisztin Tibor, az MTA Szegedi Területi Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a járványhelyzet ellenére is eredményes évet tudhat maga mögött a SZAB. A sikerek között említette a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmával megtartott több mint 30 rendezvényt, valamint a fiatal kutatók között nagy népszerűségnek örvendő SZAB Tudományos Díjat. A rendezvény Mesterházy Ákos, az MTA rendes tagja „Mikotoxinok a táplálékláncban, mi a megoldás?” című tudományos előadásával folytatódott. Mesterházy Ákos előadásában elmondta: A mikotoxinok világszerte nagyon sokféle növényen előfordulnak, globális jelentőségük elsősorban a gabonafélékben van. Közegészségügyi, állategészségügyi és természetesen növényegészségügyi kártételük van. Járványos években akár 50–100 milliárdos Ft-os kárt is képesek okozni.
(További részletek ide kattintva olvashatók.)

Veszprémben Padisák Judit, az MTA VEAB elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az akadémiai bizottság továbbra is kiemelten támogatja a fiatal kutatókat. Ezért továbbra is meghirdeti a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója pályázatot és teret ad a pályájuk elején járó kutatók eredményeinek bemutatásának a Pannon Tudományos Napokon. A tudományos előadást Szilágyi István, az MTA doktora tartotta. Bemutatta a bipoláris világ felbomlását követő három évtized nemzetközi viszonyaiban bekövetkezett geopolitikai változásokat és a 2020 januárjában elinduló koronavírus-járvány okozta átalakulást. Ismertette, hogy a bipoláris világ vége a nemzetközi viszonyokban bekövetkező jelentős változások kezdetét jelentette, ezzel együtt megnőtt a civilizációk, identitások és az új típusú gazdasági-politikai integrációk befolyásoló szerepe.
(További részletek ide kattintva olvashatók.)


Az MTA Kolozsvári Területi Bizottsága nyáron tartja közgyűlését.