Ötven éves a Szegedi Biológiai Kutatóközpont – Freund Tamás köszöntője az ünnepségen

A teljes köszöntő, melyben az MTA elnöke a biológia évszázadáról, Karikó Katalin pályájáról, a szegedi kutatásaiért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albertről, az SZBK első főigazgatójáról, Straub F. Brunóról, a fiatal generációk oktatásáról és a kutatóintézet-hálózat MTA-ról való leválasztásáról is beszél, cikkünkből elérhető.

2023. október 13.

Fél évszázaddal ezelőtt még csak nagyon valószínűnek látszott, amit ma már nagy bizonyossággal tudunk: a 20. század a fizika évszázada volt, de a 21. a biológiáé. Az SZBK-ban pedig ennek a rendkívül sokszínű tudományágnak több részterületét is képviselő szellemi műhelyek alakultak – méltatta az MTA elnöke az 1973-ban alapított kutatóhelyet.

Freund Tamás beszédében hangsúlyozta a felfedező kutatás fontosságát, hiszen, mint mondta, az, hogy egy országban nemzetközi szinten versenyképes felfedező kutatás folyik, egyúttal azt is jelenti, hogy működnek olyan műhelyek, amelyek a legváltozatosabb tudományterületeken biztosítják helyünket a világ élvonalában. Felteszik Magyarországot a tudomány világtérképére! Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindez a felsőoktatás, az alkalmazott kutatás és az innováció számára is nélkülözhetetlen. Ha e műhelyek leépülnek, az alapkutatás eltűnik, a magasan képzett kutatók oktatók hiányát azonnal megérzi az oktatás és az innováció is.

Freund Tamás a Szegedi Biológiai Kutatóközpont alapításának 50 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ünnepségen jelen volt, és beszédet is mondott a Nobel-díjas Karikó Katalin. Vele kapcsolatban az Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy 1985-ben Karikó Katalinnak, a lelkes fiatalnak saját megfogalmazása szerint »menni kellett«. Ezért a két új magyar Nobel-díjas fölötti örömünk és az SZBK 50. születésnapja sem feledtetheti velünk feladatunkat: a döntéshozóknak és tudományszervezőknek egyaránt tenniük kell azért, hogy az SZBK megalakulásakor nagyszerű fiatalok nem kevésbé tehetséges és lelkes mai utódai itthon találják meg azt a vonzó kutatási közeget, amely Magyarországon tartja őket. Hogy a mai »Karikó Katalinoknak« ne kelljen elmenniük.

Freund Tamás teljes köszöntőjét, melyben a szegedi kutatásaiért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albertről, az SZBK első főigazgatójáról, Straub F. Brunóról, a fiatal generációk oktatásáról és a kutatóintézet-hálózat MTA-ról való leválasztásáról is beszél, itt lehet elolvasni.