Nanoszenzorokkal és tűzálló vasbetonnal foglalkozó kutatónőket ismertek el

A Nők a Tudományban Kiválósági Díjat hárman vehették idén át az MTA Székházban tartott ünnepségen. A Nők a Tudományban Egyesület rendezvényén a nőnaphoz kötődően évről évre olyan kutatónőket díjaznak, akik hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedően teljesítenek, emellett a pályaválasztás előtt álló lányok számára is népszerűsítik a mérnöki és tudományos pályát.

2022. március 10.

Az anyagtudomány és nanotechnológia kategóriában Csapó Edit vegyész,
a Szegedi Tudományegyetem egyetemi adjunktusa, az MTA-SZTE Lendület Nemesfém Nanoszerkezetek Kutatócsoport vezetője vehette át a díjat.
A kutatónő csaknem 12 éve foglalkozik aranytartalmú nanoszerkezetű anyagokkal.
(A díjazottat bemutató kisfilm a videóra kattintva nézhető meg.)

Az építőmérnöki tudományok kategória díjazottja dr. Majorosné Lublóy Éva,
a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, akinek szakterülete a vasbeton szerkezetek tűzvédelme és az építőanyagok roncsolásmentes vizsgálata.
(A díjazottat bemutató kisfilm a videóra kattintva nézhető meg.)

A Nők a Tudományban Egyesület a kutatói tevékenység támogatását elismerve Nők a Tudományban Kiválósági Díjat adományozott Illés Klárának,
az Agrártudományi Kutatóközpont laboratóriumi asszisztensének.
(A díjzatottat bemutató kisfilm a videóra kattintva nézhető meg.)

A díjakat Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke,
Hudecz Ferenc, az MTA természettudományi alelnöke és Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke adta át.

Hudecz Ferenc köszöntője ide kattintva olvasható.

A képen balról jobbra: Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Csapó Edit, dr. Majorosné Lublóy Éva, Illés Klára, Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, Hudecz Ferenc az MTA természettudományi alelnöke. Forrás: Nők a Tudományban Egyesület

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NATE) a szakterületükön legkiválóbb, inspiráló kutatónők munkásságának elismerésére alapította
a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat 2013-ban, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével kilencedik alkalommal ítéltek oda. A magyar kutatónők díjazása kiemelten fontos az egyesület számára, hiszen a mérnöki és kutatói pályákon dolgozó nők aránya hazánkban az egyik legalacsonyabb az EU-tagállamok között. Míg 2020-ban az Európai Unióban dolgozó 16 millió kutató és mérnök 41%-a volt nő, hazánkban ez az arány az Eurostat adatai szerint mindössze 30% körüli. A 14–18 éves lányoknak tehát nagy szükségük van olyan elismert női példaképekre, akik szakterületükön kiváló teljesítményt nyújtanak, ugyanakkor megtalálták az egyensúlyt munkájuk és családi életük között.