Múzeumok Éjszakája a Magyar Tudományos Akadémián

Holló Barnabás akadémiai szobrait, a Kisfaludy Társaság arcképcsarnokát vagy Ferenc József portréit is megismerhették azok, akik ellátogattak június 23-án, szombaton este az MTA Székházába. Több százan voltak kíváncsiak a Művészeti Gyűjtemény munkatársai által tartott különleges tárlatvezetésekre, melyek között idén volt angol nyelvű vezetett séta is.

2018. június 26.

A Magyar Tudományos Akadémia 2018 elején szerzett meg – illetve szerzett vissza – egy márványszobor-töredéket: egy (a kutatás- és gyűjtéstörténetben mindeddig ismeretlen) monumentális Ferenc József-büsztből megmaradt, roncsolt fejrészt. A Bicskei Éva művészettörténész, az MTA Művészeti Gyűjteményének vezetője által tartott séta az éppen százéves szoborművet, keletkezése, aktualizálása és pusztulása történetét mutatta be.

mta.hu/Szigeti Tamás

A Kisfaludy Társaság (1836–1952) egyik hajdani szobájában – ahol ma az Akadémia alelnöksége található – kaptak helyet azok a portrék, amelyek a Társaság egykori tagjait ábrázolják. Az egyesület által megrendelt arcképcsarnok elrendezésének rekonstrukciója a századfordulón készült fényképfelvételek segítségével vált lehetővé. Albrecht Zsófia művészettörténész tárlatvezetésén többek között Székely Bertalan, Barabás Miklós és Roskovics Ignác alkotásait ismerhették meg.

mta.hu/Szigeti Tamás

Az Akadémia Székházának a Dunára néző első emeleti termében az intézmény alapítóinak, korai (a kiegyezésig tartó) időszaka vezetőinek, jeles képviselőinek arcképeit tekinthették meg a látogatók. A portrégaléria a 19. század második felében (a Székház 1865-ös megnyitásától az 1890-es évek elejéig) épült ki, később azonban több változáson esett át. Ugry Bálint művészettörténész csoportjának látogatói a termet ismét abban az állapotában tekinthették meg, ahogy a dualizmus időszakában fennállt, a falakon többek között Kazinczy Ferenc, Kisfaludy Károly, Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Berzsenyi Dániel, Deák Ferenc arcképeivel.

Tekintse meg az eseményről készült képgalériánkat!

mta.hu/Szigeti Tamás

Legközelebb ősszel, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából lesznek vezetett séták a Székházban. Részletes program később várható az mta.hu/eseménynaptár oldalon.