Mit adhat nekünk az open access? – Workshopot rendeztek újságíróknak az Akadémián

Holl András csillagász, informatikus, az MTA Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettese a nyílt hozzáférésű szakirodalom térnyeréséről, a klasszikus kiadók és az open access kezdeményezések rivalizálásáról, a publikációs status quo megváltozásának esélyeiről tartott előadást. Az MTA Kommunikációs Főosztály első, újságírók számára rendezett workshopjának előadásvázlata most letölthető honlapunkról.

2016. július 12.

Az internet térnyerésével a kétezres évek elejére létrejött az a technikai környezet, amely elviekben lehetővé tette, hogy a kutatók szabadon és elhanyagolható költséggel megosszák eredményeiket a tudományos közösséggel. Ráadásul a legtöbb kutatás állami intézményekben zajlik, így akár az adófizetők is elvárhatnák, hogy az ő pénzükből futó projektek eredménye szabadon elérhető legyen. Mégis, a klasszikus, fizetős publikációs modell mindmáig él és virul: a nagy kiadók változatlanul jelentős haszonnal tudnak működni.

Holl András előadásában röviden áttekintette a tudományos folyóirat-kiadás és az open access mozgalom történetét, majd rátért a problémakör központi témájára, a hitelesség kérdésére. A kiadói modell és az open access között mindmáig ezen a területen mutatkoznak a legnagyobb különbségek. Ha vannak is ígéretes próbálkozások a nyílt hozzáférésű publikációk hitelességének tanúsítására, a kérdés még korántsincs megoldva. Ezért minden eddiginél nagyobb szükség van olyan keresőoldalakra, amelyek segítenek elválasztani a búzát az ocsútól.

Holl András előadásvázlata – mely innen letölthető PDF-formátumban –, bemutat néhányat a fent említett keresőoldalak közül, emellett számos hasznos forrást tartalmaz mindazoknak – különösképpen újságíróknak, szerkesztőknek –, akik szeretnének kicsit jobban eligazodni az open access világában.

A címlapkép forrása: Flickr/Elliot Moore.