Mézes Miklós akadémikus a Kosáry Domokos-díj egyik idei kitüntetettje

Az agrármérnök, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA rendes tagja a tudományos újságírás előmozdításáért, a könyvtár és könyvtárhasználat támogatásáért, valamint a tudományos írások oktatásba történő mihamarabbi bekerüléséért tett erőfeszítéseiért kapta az elismerést. A Szent István Egyetem (SZIE) Szenátusa posztumusz Kosáry Domokos-díjat adományozott M. Csizmadia Béla (1942–2019) gépészmérnök, professor emeritus számára is, aki az MTA több tudományos bizottságának is tagja volt.

2020. december 14.

A Kosáry Domokos-díjat a Szent István Egyetem Szenátusa alapította az MTA egykori elnöke születésének 100. évfordulója alkalmából 2013-ban.

A Kosáry Domokos-díj. Csikai Márta Munkácsy-díjas szobrász alkotása

Az elismerést azok kaphatják meg, akik a könyvtárügy, az egyetem- és agrártörténeti kutatásokban végeztek példaértékű tevékenységet, vagy az egyetem könyvtára érdekében, a könyvtárügy támogatásáért tettek kimagasló erőfeszítéseket.

Mézes Miklós Fotó: mta.hu

Mézes Miklós 1977-ben szerzett agrármérnök oklevelet a gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 1978-tól, több mint négy évtizede dolgozik az intézmény falai között. Egyetemi doktorátusát 1979-ben szerezte meg. A mezőgazdaság-tudományok kandidátusa címet 1986-ban nyerte el takarmányozás-élettani kutatásai alapján. 1990-ben megbízták a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Takarmányozástani Tanszékének vezetésével. A tanszéken folyó kutatásokba bekapcsolódva kialakított egy klinikai biokémiai laboratóriumot, amelyben folytatta lipidperoxidációs és antioxidáns-kutatásait. Sikeres habilitációs eljárást követően 1994-ben kapta meg egyetemi tanári kinevezését.

Csizmadia Béla Fotó: uniduna.hu

Csizmadia Béla a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen szerezte meg gépészmérnöki diplomáját kitüntetéssel. 1981-ben egyetemi doktori, 1982-ben műszaki tudomány kandidátusa fokozatot szerzett. 1978 őszétől a gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechanika és Műszaki Ábrázolás Tanszékének egyetemi oktatója, 1992-től egyetemi tanári kinevezést kapott a Mechanika tárgy előadására és a hozzá tartozó kutatási terület irányítására. Tagja volt az MTA Szilárd Testek Mechanikája Tudományos Bizottságának, valamint az MTA Gépszerkezettani Tudományos Bizottságban is dolgozott. 1989-től részt vett a Mérnöki Kamara munkájában, először a Gödöllői Csoportban, majd az Elnökségben, 2007-től pedig a Gépészeti Tagozat elnökeként.