Magas holland kitüntetés Vancsó Gyula kémikusnak, az MTA külső tagjának

Az „Orange-Nassau Rend tisztje” címmel ismerték el Hollandiában Vancsó Gyula kémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának, a Twente-i Egyetem professor emeritusának az anyagkutatás területén elért eredményeit, egyúttal az anyagtudomány hollandiai fejlődése érdekében végzett munkáját.

2023. november 30.

Vancsó Gyula szakterülete a lágy anyagok és makromolekulák nanotechnológiája, a felületek fizikai kémiája, valamint a makromolekuláris anyagkémia.

Vancsó Gyula Fotó: Universiteit Twente

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen megszerzett fizikusi diploma után anyagtudományt a Zürichi Műszaki Egyetemen (ETH Zürich) tanult, ahol az 1983-ban alakult Makromolekuláris Intézet kutatójaként, és az ETH docenseként dolgozott. 1988-ban a Torontói Egyetem Kémiai Osztályán nevezték ki első professzori állásába. 1993-ben véglegesített (tenured) állást kapott Torontóban a Kémiai és a Mérnöki Anyagtudományi Osztályokon.
Itt dolgozott 1995-ig, amikor tanszékvezetői egyetemi nyilvános rendes tanári kinevezést nyert el a hollandiai Twente Egyetemen (Enschede) a Makromolekuláris Anyagtudomány és Technológia Tanszék élén.

Idei nyugdíjba vonulásáig a Twente Egyetem Egyetemi tanárjaként és emeritus tanszékvezetőként (2020 óta) kutatóprofesszor. Emellett a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetemen, a shanghaji Donghua Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Barcelonai Műszaki Egyetemen, a Zürichi ETH-n, és a Kaliforniai Santa Barbara Egyetemen tanított és végzett kutatómunkát. 2010-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává, és a Brit Royal Society of Chemistry tagjává (Fellow).

2021-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki kimagasló kutatómunkája mellett a magyar tudomány ismertsége és hírnevének öregbítése, továbbá nemzetközi tapasztalatainak hazai hasznosítása terén végzett több évtizedes munkásságáért, idén pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem avatta díszdoktorává.