Kétmilliárd forintnyi uniós forrással bővíti az Akadémia a Lendület Programot

2024. június 18.

A Magyar Tudományos Akadémia által elnyert Horizon Europe Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND pályázatának köszönhetően az MTA Lendület-kutatócsoportjai 5 éven át 35 kiváló külföldi vendégkutatót fogadhatnak egyenként legfeljebb hároméves időtartamra. A több mint 15 éve futó MSCA COFUND program első magyar nyerteseként az MTA ezzel jelentősen erősíti kutatástámogatási portfólióját, és segít fejleszteni a magyar tudományos közösség nemzetközi kapcsolatait.

A Lendület-kutatócsoportok jellemzően szoros együttműködést alakítanak ki szakterületük ismert külföldi kutatóival. Egy-egy kiváló fiatal szakembernek a kutatócsoporthoz való igazolása tovább segítheti ambiciózus kutatási céljaik megvalósítását és a későbbiekben újabb kutatási együttműködések kialakítását. Pontosan ezt az igényt ismerte fel az európai doktori és posztdoktori támogatásokat kezelő Marie Skłodowska-Curie Actions COFUND programja kiírásával. A támogatást elnyerő szervezet arra kap megbízást, hogy ezt a folyamatot katalizálja – vagyis a legkiválóbb kutatócsoportok számára lehetővé tegye, hogy éveken át vendégül lássák a munkájukat legjobban segítő kutatót.

Az ötlet, hogy az Akadémia Lendület Programja alkalmas lehet a COFUND társfinanszírozására a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont egyik Lendület-nyertes kutatójától, Kovács Andrástól származik. A kezdeményezést felkarolta a kutatóközpont főigazgatója, Kiss L. László akadémikus, aki megkereste az elképzeléssel az Akadémiát, és az MTA Titkárságának támogatásával részt is vett a pályázat előkészítésében. Az Akadémia vezetői nyitottak és támogatóak voltak a pályázat benyújtásával kapcsolatban, az MTA titkársági kollégák és külső szakértők munkáját Bőhm Gergely és Balla Andrea titkárságvezetők fogták össze.

„A 15 éve elindított Lendület egyik első nyerteseként büszke vagyok arra, hogy tudtam tenni azért, hogy az MTA megerősítse támogatási rendszerét” – mondta a csillagász, akinek legfontosabb feladata az volt, hogy a pályázati anyagban az EU-s döntnököknek meggyőzően érveljen amellett, hogy a Lendület Program valóban alkalmas a legkiválóbb kutatócsoportok és kutatási témák kiválasztására.

A kiválóság melletti érvelése és a Lendület Program presztízse is hozzájárult ahhoz, hogy a pályázatot csaknem 90%-osra értékelték egy olyan pontozási rendszerben, ahol a sikert már a 70%-os eredmény garantálta volna.

Az MSCA által támogatott rendszer alapköve a Lendület Program zsűrije, melynek elnöke és szekcióelnökei is támogatásukat fejezték ki a megvalósítással kapcsolatban. Fontos feltétel, hogy ezek a kutatók külföldről érkezzenek, pontosabban az, hogy az előző három évből legfeljebb egy évig kutassanak Magyarországon. (Így külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábítására is van lehetőség.) A vendégkutatókat befogadó intézmények jelenleg a HUN-REN kutatóhálózat intézményei, a BME és az ELTE lehetnek – továbbá, ha az Európai Bizottság és a magyar kormány közti vita rendeződik, a modellváltó egyetemeken működő Lendület-csoportok is részt vehetnek a programban.

A hazai és nemzetközi példák alapján a hároméves vendégkutatói időtartam bizonyult optimálisnak, ezért a pályázaton nyert 2 milliárd forintnyi támogatást 5 éven át összesen 35 vendégkutatónak ítélik oda, egyenként legfeljebb hároméves itt-tartózkodásra. Érdekes lehetőség a pályázatban, hogy az MTA együttműködési megállapodásainak és a befogadó intézmények nemzetközi partneri hálózatának köszönhetően a vendégkutató ezen időszak alatt akár hónapokig más intézményekben, akár cégeknél is töltheti a kutatási idejét, így kapcsolatot teremthet az alapkutatás és az ipari alkalmazások között is.


A címlapkép forrása: marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu