Jogerősen pert nyert egy kutató a Figyelővel szemben

2020. június 8.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben marasztalta el a Figyelő című hetilapot, mert valótlanságot állított Bene Márton kutatóról, és ezzel nem vagyoni kárt okozott neki. A bíróság jogerős döntése ugyanakkor a negyedére csökkentette a korábban első fokon megítélt kártérítés összegét.

2018 nyarán tette közzé „akadémiai feketelistáját” a Figyelő című hetilap „Bevándorlás, homoszexuálisok jogai és gendertudomány – ezek foglalkoztatják leginkább az MTA munkatársait” címmel, amelyben Bene Márton kutatóról valótlan és a jó hírnevét sértő állításokat közölt.

Az újság szerint az akkor még a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatához tartozó Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) munkatársa keveset publikált. A hetilap cikke tényként rögzítette, hogy a politikatudós utolsó megjelent tanulmánya 2016-ból származik, úgy állítva be a kutatót, mint aki az adófizetők pénzéből él, miközben közel két éve semmit sem csinált. Ehhez képest 2017-ben 8, 2018 júniusáig pedig 4 publikációja is szerepelt a nyilvános akadémiai publikációs adatbázisban (MTMT). A 12 tanulmányból 6 nemzetközi folyóiratban jelent meg, egyik korábbi írásáért pedig 2017-ben elnyerte az MTA TK legjobb publikációjáért járó díjat. Az MTA TK Politikatudományi Intézet egyenesen úgy fogalmazott vele kapcsolatban: "a Figyelő által kipécézett kutatók között van az intézet a nemzetközi publikációk terén legsikeresebb munkatársa is."

A tudós Facebookon jelezte a valótlanságon alapuló manipulációt, és másnap a rá vonatkozó rész el is tűnt a lap portáljáról. De akkor már több honlap átvette a hamis, rágalmazó, őt kutatói méltóságában sértő „értesülést”. Bene Márton ezek miatt azt kérte a bíróságtól: állapítsa meg, hogy a Figyelő valótlan állításával megsértette a jó hírnévhez való jogát, és kötelezze a Figyelő kiadóját 800 ezer forintos sérelemdíj megfizetésére, valamint a portál címoldalán történő elégtételadásra.

A keresetnek tavaly első fokon teljesen helyt adott a Fővárosi Törvényszék. A jogerős ítélet azonban ezt részben megváltoztatta, és a sérelemdíjat 800 ezerről 200 ezer forintra szállította le.