Helmholtz-érem az MTA tiszteleti tagjának

Somorjai Gábort, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagját, a National Academy of Sciences tagját, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) professzorát a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia Helmholtz-éremmel tüntette ki életművéért, a felületkémia területén végzett munkásságáért és világszerte elismert kutatási eredményeiért.

2020. január 30.

A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia kétévente adományoz Helmholtz-érmet a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, az élettudományok vagy a mérnöki tudományok területén kiemelkedő munkásságú tudósnak. A kémikusok közül korábban két Nobel-díjas, Manfred Eigen (1994) és John Polányi (2012) részesült a kiemelkedő elismerésben.

Somorjai Gábor július 4-én, az Akadémia ünnepi ülésén (Leibniztag) veheti majd át a Helmholtz-érmet.


Somorjai Gábor Fotó: Roy Kaltschmidt,
Berkeley Lab Public Affairs

Somorjai Gábor 1935-ben született Budapesten. Vegyészmérnöki diplomáját 1956-ban szerezte el a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1957-ben emigrált az Egyesült Államokba. PhD-fokozatot 1960-ban kapott a Kaliforniai Egyetemen Berkeley-ben, ahol azóta is dolgozik. Több mint 1200 tudományos közlemény és négy könyv szerzője, a világ legtöbbször idézett felületkémikusa, Hirsch-indexe 122. A világ legeredményesebb kutatói között tartják számon.

Somorjai Gábor több évtizedes kutatómunkája során számos katalitikus reakció molekuláris mechanizmusát tárta fel. Úttörő munkássága, a katalízis jelensége és a katalizátorok felületének molekuláris szerkezete közötti összefüggések feltárásával hozzájárult a kémiai reakciókat gyorsító új katalizátorok kifejlesztéséhez, a katalizátorok hatékonyságának növeléséhez.

A kutató tagja az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémiának. Számos egyetem és tudományos akadémia díszdoktora és tiszteleti tagja. Tudományos eredményeinek elismeréséül számos kitüntetésben részesült. Ezek közül a legnevesebb a kémiai Wolf-díj (1998), a Linus Pauling-díj (2000) és az Egyesült Államok legmagasabb tudományos kitüntetése, a Nemzeti Érdemérem a Tudományért (2002). 2008-ban az Amerikai Kémiai Társaság a jeles Priestley-érmet Somorjai Gábornak ítélte oda a felületkémia és a katalízis terén kifejtett kreatív és originális tudományos munkásságáért.