Hasznos tudomány-e a csillagászat? (Igen!) – Videón Frey Sándor csillagász Középiskolai MTA Alumni Programban tartott előadása

Mi köze az üvegkerámia főzőlapoknak a távcsövekhez? És a Gaia űrtávcsőnek a mobilunkhoz? Hogyan segítenek a távoli világűrben lévő aktív galaxismagok abban, hogy tudjuk, mikor jön a következő busz? És a csillagok működésének ismerete abban, hogy energiát termelhessünk, ha kimerülnek fosszilis erőforrásaink? És mi volt a szerepe a Vénusz Napkorong előtti átvonulásának a finnugor nyelvrokonság felfedezésében? Többek között ilyen váratlan és izgalmas kérdések megválaszolásával vezet bennünket Frey Sándor csillagász Középiskolai MTA Alumni Programban tartott előadása a csillagászat hétköznapi hasznosságának felismeréséhez.

2024. augusztus 28.

„A köznapi ember azt gondolja, hogy a tudomány megadja az igaz választ valamire. A tudomány pont nem az igaz választ adja meg, hanem az aktuálisan igaznak tűnő választ. De a tudomány képes arra, hogy meghaladja ezt, és akár kidobjon egy elméletet, hogy ha az nem működik, és hogy helyette legyen egy új. Ez nem egy olyan klub, ahol össze lehet beszélni, hogy »mi márpedig ragaszkodunk ehhez az elmélethez«. Én csak a csillagászatról tudok beszélni, de feltételezem, hogy más tudomány is ilyen: egy állandó tanulás. Állandó újdonságok vannak” – vallja Frey Sándor csillagász, aki előadásában percről percre új példákkal bizonyítja a dominánsan alapkutatásnak számító csillagászat gyakorlati hasznosságát, és bemutatja, hogyan lehetnek meghatározóak a validált csillagászati elméletek, megfigyelések és számítások mindennapjaink technológiájában vagy az élet más területein.

Frey Sándor a Középiskolai MTA Alumni Program keretében vele készült riport felvételekor az Egri Dobó István Gimnáziumban Forrás: mta.hu

Frey Sándor a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársa, az MTA köztestületi tagja. Kutatási területe többek között a rádiócsillagászat, az aktív galaxismagok és az interferometrikus mérési módszerek. Az előadása kapcsán vele készült interjúban a Középiskolai MTA Alumni Programról így nyilatkozott: „Ez egy nagyszerű program, mert egy csomó iskolát motivál arra, hogy meghívjon előadókat. Enélkül esetleg azt gondolnák, hogy erre nem kaphatók a kutatók, hogy elmenjenek egy iskolába, holott valójában szerintem az ellenkezője igaz. Azt tudom, hogy csillagász kollégáim különösen is kaphatók ilyen előadásokra, nagy örömmel szoktuk ezeket elvállalni. Talán ez az a tudomány, ami azért közel áll a gyerekekhez, megfogja a fiatalok fantáziáját. Ebből a szempontból mi, csillagászok, egy kicsit előnyben vagyunk, és ezt próbáljuk arra használni, hogy esetleg más tudományokat is belevonjunk a mondandónkba.”

A Középiskolai MTA Alumni Program

A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás elnök a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ennek érdekében hívta életre az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú Középiskolai MTA Alumni Programot.

A középiskolai évek sok esetben meghatározóak egy kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA Alumni Program erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések formájában.