Gulyás Balázs neurobiológus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője

Gulyás Balázs orvost, neurobiológust, az MTA külső tagját nevezte ki a miniszterelnök az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökének 2023. május 1-jei hatállyal. A kinevezési okiratot Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter adta át kedden Budapesten.

2023. május 3.

Gulyás Balázs életpályáját Vizi E. Szilveszter farmakológus, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke méltatta a kinevezési okirat ünnepélyes átadása előtt.

Gulyás Balázs Fotó: MTI / Soós Lajos

Gulyás Balázs 1956-ban született Budapesten. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett 1981-ben orvosi diplomát, miközben párhuzamosan vendéghallgatóként fizikát is tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Leuveni Katolikus Egyetemen BA- és MA-diplomát szerzett filozófiából (1982, 1984), majd ugyanitt a neurobiológia terén PhD-fokozatot 1988-ban.

Posztdoktorként kutatott a stockholmi Karolinska Institute klinikai idegélettani tanszékén és az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékén. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották, emellett tagja az Európai Tudományos Akadémiának (Academia Europaea), ahol jelenleg az élettani és idegtudományi szekció elnöke, valamint tagja a Belga Királyi Orvostudományi Akadémiának.

Tiszteletbeli professzora a londoni Imperial College-nak, korábbi elnökhelyettese a szingapúri Nanjang Műszaki Egyetem (NTU) szenátusának, és emeritus elnöke az egyetem orvoskara idegtudomány és mentálhigiénés programjának. Tagja a European Research Council egyik bizottságának.

Tudományos pályafutása során egyebek mellett dolgozott a rövid felezési idejű izotópok alkalmazási lehetőségeinek ki- és továbbfejlesztésében, valamint az agy látásban, szaglásban fontos területeinek és a memóriatárolásban játszott szerepének első térképszerű leírásában. Módszerével az egyes neurológiai betegségekben használt gyógyszerek hatásanalízisével foglalkozik. Jelenleg a két emberi agy közötti kommunikáció noninvazív lehetőségeit vizsgálja, a gondolatok átvitelét, az emberi idegrendszer teljesen új tulajdonságát kutatja.
Jelentős szerepet vállal tudományszervezőként, és mások mellett alapító tagja a Magyarország Barátai Alapítványnak.

Pályafutása során 9 tudományos könyv szerzője, szerkesztője, társszerkesztője volt, több mint 30 tudományos könyvfejezet és több mint 190 lektorált tudományos közlemény, valamint 7 szabadalom kötődik a nevéhez.

Gulyás Balázs, aki Szentágothai Jánost tartja mentorának, 2012-ben a Szentágothai-emlékév alkalmából úgy fogalmazott az mta.hu-nak: „Szükség van arra, hogy a rendkívül éles nemzetközi tudományos versenyben a felfedező kutatónak legyen ideje és lehetősége időnként »egy lépést hátralépve elmélázni« az általa kutatott téma szépségén, annak etikai-morális vonzatain és az apró felfedezések nyomán látott újdonságok szerepén a természet nagy egészében.”