Fontos, hogy meghallják az európai tudományosság hangját

Lovász László és a szervező akadémiák elnökeinek beszédeivel hivatalosan is megkezdődött az ALLEA és az Academia Europaea közös éves konferenciája.

2017. szeptember 4.

A mai napon készült képeink itt láthatók„Európa nem hagyhat hátra egyetlen tehetséget sem” – ez volt Lovász László beszédének egyik legfontosabb gondolata az Academia Europaea és az ALLEA közös konferenciájának hétfő délutáni nyitóeseményén. Az MTA elnöke ezzel arra utalt, hogy az Európai Unió gazdaságilag elmaradottabb, főként kelet-európai térségeiben a tehetségek felkarolása ugyanolyan fontos, mint a jobb módú régiókban – sőt, elképzelhető, hogy az itt befektetett erőfeszítések még nagyobb társadalmi haszonnal is járhatnak.

Lovász László üdvözölte az MTA Székházában megtartott eseményt, mely reményei szerint hozzájárul ahhoz, hogy az európai tudományosság határozottabban és egységesebben hallassa hangját.

Az Academia Europaea és az ALLEA közös konferenciájának nyitórendezvénye az MTA Székház Dísztermében, 2017. szeptember 4-én Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A maga nemében egyedülálló eseményként jellemezte a most megrendezett konferenciát Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke, amit jól jelez, hogy a résztvevők közül az ALLEA 59 tagakadémiával rendelkezik Európa-szerte, az A Euronews tudósítása az eseményrőlAcademia Europea pedig a több mint 3500 tagot számlál.

„Hisszük, hogy az Európai Unió több mint politikai szövetség”, mondta el beszédében Günter Storck, az ALLEA elnöke, aki az akadémiai szabadság fontosságát hangsúlyozta.

Marcel Swart, a Young Academy of Europe elnöke érdekes hazai vonatkozású hírt osztott meg a közönséggel, hiszen épp egy magyar kutatónő, Kubinyi Enikő felvételével lépte át a szervezet a 200-as taglétszámot.

Az Academia Europaea Gold Medal díjazottja, Helga Nowotny és az ALLEA Madame de Staël Prize for Cultural Values díjazottja, Koen Lenaerts előadásait később videofelvételen tesszük közzé.