Táplálék, de honnan? Fenntarthatósági vitasorozat indul szeptember 26-án az MTA Székházában

Meg lehet haladni a gazdasági növekedés logikáját úgy, hogy mégis emelkedjen az életszínvonal? Milyen konkrét stratégiákra lenne szükség az egyes szektorokban? Mit jelent ez az élelmiszer-ellátás területén, és milyen alternatíváik vannak a mai, környezeti szempontból fenntarthatatlan rendszereknek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoport az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság és az ELTE Humánökológia mesterképzés támogatásával megrendezendő, szeptember 26-án kezdődő vitasorozatán.

2022. szeptember 21.

A beszélgetések fókuszában a környezeti fenntarthatóság érdekében bevethető, elsősorban a gazdasági növekedéstől való függést csökkentő, a mai működésektől radikálisan eltérő stratégiák állnak.

Idén ősszel az élelmezés fenntarthatóságáról és jövőjéről fog beszélgetni három alkalommal is Zalatnay László, környezetgazdálkodási szaküzemmérnök, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja; Bruder Márton agrármérnök, ökológai gazdálkodó, a Magyarországi Agroökológia Hálózat tagja és dr. Havasi Máté környezetkutató, halászati szakmérnök, a Hivekovics Családi Gazdaság szakmai igazgatója.

Az érdeklődőkkel együtt arra keresik a választ, hogy miért számít az élelmiszer-ellátó rendszerek szerkezete, lehet-e a mezőgazdaság összhangban a természettel, és tudunk-e több területet hagyni a természetnek.

Az első előadást szeptember 26-án tartják „Rövid láncon: Az élelmiszer-ellátó rendszerek szerkezete” címmel. Az előadó: Zalatnay László.

A második előadás október 17-én lesz. Címe: „Land sharing: mezőgazdaság
a természettel összhangban”. Az előadó Bruder Márton.

A rendezvénysorozat idei utolsó előadására november 28-án kerül sor „Land sparing: Mezőgazdaság, ami területet hagy a természetnek” címmel. Az Eelőadó dr. Havasi Máté lesz.

A beszélgetések moderátora Benedek Zsófia biológus, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) kutatója lesz.

A rendezvények helyszíne: MTA Székház
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.).

A kezdési időpont: 17.00 óra.
Az előadásokat szakértői, majd kötetlen beszélgetés követi.

A rendezvénysorozat Facebook-oldala itt érhető el.

A beszélgetésekről készült felvétel az MTA YouTube-csatornáján is megnézhető lesz.