Érti ezt valaki? Programanalízis millió sor felett – Gyimóthy Tibor székfoglaló előadása

Miként lehet a mind bonyolultabb szoftverek esetében feltárni a potenciális működési problémákat, illetve a biztonsági réseket? Egyebek mellett erről beszélt akadémiai székfoglaló előadásában Gyimóthy Tibor matematikus, az MTA levelező tagja. Nézze meg az előadásról készült videót és képgalériát!

2019. október 14.
Laczkovich Miklós, az MTA Matematikai Tudományok Osztályának elnöke és Gyimóthy Tibor, az MTA levelező tagja (Kattintson a képgalériához!) mta.hu/Szigeti Tamás

Az előadásról készült képgaléria ide kattintva érhető el.Az informatikai eszközök kapacitása rendkívüli módon megnövekedett, egyre nagyobb és bonyolultabb szoftvereket képesek kezelni. A szoftverek annyira bonyolulttá váltak, hogy nagyon nehéz a potenciális működési problémák, illetve biztonsági rések feltárása.

Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a folyamatos változtatási igények hatására a szoftverek szerkezete egyre romlik, az egyes programelemek közötti függőségek kezelhetetlenné válnak.

Az előadás keretében Gyimóthy Tibor bemutatta, hogy miként lehet ezeket a függőségeket a programszeletelés segítségével feltárni, illetve azt, hogy szoftvermetrikák számításával szoftverhibák és biztonsági problémák is előre jelezhetők.