Elhunyt Németh Judit fizikus, az MTA rendes tagja

Életének 86. évében, 2019. január 15-én elhunyt Németh Judit akadémikus, a hazai nehézion-fizikai kutatások egyik iskolateremtő alakja.

2019. január 18.
Németh Judit (1932 - 2019)

Németh Judit 1932-ben született Budapesten. Édesapja Németh László író volt. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte 1955-ben. Tudományos érdeklődése középpontjában a magfizika és a csillagok belső folyamatait leíró magfizikai jelenségek álltak. 1965-ben lett kandidátus, 1972-ben elnyerte a fizikai tudományok doktora fokozatot.

Az MTA levelező tagjává 1998-ban, rendes tagjává 2004-ben választották. Közel 30 évig volt egyetemi tanár az ELTE TTK Elméleti Fizikai Tanszékén. Több évet töltött rangos franciaországi, németországi és amerikai egyetemeken.

Tudományos érdeklődése középpontjában a magfizika és a csillagok belső folyamatait leíró magfizikai jelenségek álltak. A magyar nagyenergiás magfizikai (nehézion-fizikai) kutatások egyik megalapítója, a kvarkanyagról rendezett 2005-ös budapesti világkonferencia egyik fő szervezője volt. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat munkájában alelnökként, majd elnökként vett részt.

Munkásságát 1987-ben Akadémiai Díjjal ismerték el.

Egy 2005-ös, a Természet Világa című lapnak adott interjúban így vallott a fizikáról: „A fizika ma népszerűtlen. Azt szeretnénk érzékeltetni a középiskolában, az egyetemen és a nagyközönséggel, hogy a fizika mindenütt ott van, minden más tudományban is megtalálható. A kémikusok – a tapasztalatok alapján – felállították a periódusos rendszert, de a fizikusok segítségével magyarázták meg. A számítógéptől kezdve a biológiáig, az orvostudományig mindenhol használják a fizikát. Azt szeretnénk elfogadtatni, hogy a fizika szép.”