Elhunyt Huszár Tibor szociológus, az MTA rendes tagja

Életének kilencvenedik évében elhunyt Huszár Tibor szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az ELTE professor emeritusa a magyar szociológia története, valamint a magyar értelmiségi mozgalmak neves kutatója volt.

2019. november 2.
Huszár Tibor (1930 - 2019) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Huszár Tibor az újabb magyar szociológia nemzedékeken keresztül meghatározó, iskolateremtő alakja, az egyik legkiterjedtebb magyar szociológiai kutatási iskola központi személyisége. Az MTA rendes tagja, több tucat kötet szerzője és szerkesztője volt. 1953-ban Moszkvában szerzett diplomát ösztöndíjasként, majd Budapesten politikai szervező, az ifjúsági mozgalomban a Petőfi Kör egyik irányítója volt, az ostrom előtti utolsó órákban hagyta el a Köztársaság teret. 1956 után pályát váltott, egyetemi karriert épített. Kezdetben pedagógiai és etikai témákkal foglalkozott, később a magyar szociológiai oktatás megalapítójaként évtizedeken át vezette az ELTE Szociológiai Tanszékét, majd Intézetét.

Az értelmiségszociológia kezdeményezője, de általában is az értelmiségpolitika egyik központi alakja volt. Kimagasló szerepe volt a kor legfontosabb értelmiségi műhelye, a Valóság-kör működtetésében es irányításában. A baloldali reformmozgalmak egyik legmeghatározóbb személyisége volt a rendszerváltás után is, 1990-ben rövid ideig országgyűlési képviselő.

Munkássága késői szakaszában politikai életrajzokat, szociológiatörténeti összefoglaló monográfiákat írt. A magyar szociográfia történetének kanonizálója.

Tamás Pál