Egy etológus és egy kémikus kapta idén A nőkért és a tudományért ösztöndíjat

Csapó Edit kémikus és Kubinyi Enikő etológus nyerte idén a L’Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű magyar ösztöndíját, amelyet hétfőn adtak át Budapesten.

2018. szeptember 26. MTI/mta.hu

A kémiában és etológiában előremutató munkát végző, kivételes tehetségű magyar kutatónőnek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri a négymillió forint összdíjazású elismerést. A díjjal az adományozók azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő váljon ismertté és elismertté. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Bokor József, az MTA természettudományi alelnöke mta.hu/Szigeti Tamás

„Idén szeptemberben a 14 alatti gyermeket nevelő kutatónők és a kiskorú gyermeküket egyedül nevelő kutatók tudományos előmenetelének elősegítése érdekében olyan pályázatot írt ki az Akadémia, amely támogatja őket az MTA doktora cím megszerzéséhez szükséges értekezés megírásában” – mondta köszöntőjében Bokor József, az MTA természettudományi alelnöke. Szomorú tényként hozzáfűzte, hogy a 2016. évi MTA-tagválasztás során egyetlen női levelező tag sem került be a tudós testületbe. A Magyar Tudományos Akadémia célja, hogy segítse a kutatónők tudományos pályáját.

Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Orvosi Vegytani Intézetének főmunkatársa olyan aranytartalmú vegyületeket vizsgál, amelyek fluoreszkáló szenzorként a gyógyszerek hatóanyagainak útját kísérik végig a szervezetben. Egy migrénnél például megmutatják, hogyan éri el a fájdalomcsillapításra használt hatóanyag a kezelendő területet. Kutatásai emellett hasznosak lehetnek egyes betegségek, például az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerésében is. A kutatónő által használt anyagok szó szerint rávilágítanak olyan a testben zajló változásokra, amikor bizonyos molekulák a természetestől eltérő módon alakulnak át. Vizsgálatainak eredményei a jövőben a hatékonyabb és eredményesebb gyógyszerfejlesztéseket segíthetik.

Kubinyi Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársa. Kutatásaival jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a kutya az egyik legjobb állatmodellje az emberi öregedés vizsgálatának. A szakember által vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsa az agy öregedésével járó változásokat, és így idejében meg lehessen állítani a leépülését. A csoport olyan viselkedésteszteket dolgozott ki, amelyekkel külön felkészítés nélkül azonosítani lehet az időskori memória, a problémamegoldó és tanulási képességek romlását. A kutatás folyamán egy világszinten egyedülálló Kutya Agy- és Szövetbankot is létrehoztak, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák.

Kattintson a galériához. mta.hu/Szigeti Tamás
Az elmúlt 16 évben 45 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, összesen 56,7 millió forint értékben. A külföldön már 20 éves hagyománnyal rendelkező program magyar változatára minden évben olyan nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, valamint az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.