Budapesten hozza létre új tudásközpontját az Academia Europaea – videón a nyitókonferencia

Barcelona, Bergen, Cardiff, Tbiliszi és Wrocław után Budapesten nyitja meg legújabb tudásközpontját az intézmény. A magyarországi központ tudományos igazgatója Lovász László, az MTA idén nyáron leköszönt elnöke lesz. A 2020. december 9-én tudományos konferencia keretében tartott budapesti nyitórendezvényen készült videó megnézhető az mta.hu-n.

2020. december 11.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea (AE) az Európai Tudományos Akadémia, amely több mint 4500 tagot – köztük jelenleg 76 Nobel-díjast is
a soraiban tud. Az AE célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára. Az AE az egyike annak az öt akadémiai szervezetnek, amely részt vesz az Európai Bizottság SAM (Scientific Advice Mechanism) elnevezésű tudományos tanácsadó rendszerében.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA és az Academia Europaea új tudásközpontjának nyitókonferenciáján
(További képek a rendezvényről ide kattintva nézhetők meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A budapesti intézmény vezetője Lovász László

Az Academia Europaea tudásközpontjait (knowledge hubs) tudományos igazgatók irányítják, és rendszerint néhány kiemelt jelentőségű téma köré szervezik programjaikat. A budapesti intézmény vezetője Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. A központ 4 tematikus programját az Academia Europaea egy-egy magyar tagja és a Fiatal Kutatók Akadémiájának egy-egy tagja vezeti közösen, társelnökként.

A négy tematikus küldetés, így az

oktatás tudományos igényű módszertanának kidolgozása, a Duna-régió kutatása, a városi fenntarthatóság, valamint az európai kutatási programokban való részvétel és eredményesség támogatása

sok tekintetben építhet az MTA korábban elindított stratégiai programjaira is.

A budapesti központ bekapcsolása az AE európai központjainak hálózatába új lehetőségeket nyit az együttműködés terén, és erősítheti a kutatási együttműködéseket a Duna-régióban.

Az együttműködési programok támogatása szempontjából is különös jelentőségű az a tény, hogy jövőre indul az Európai Unió 2027-ig tartó új kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon Europe (Horizont Európa).

Az Academia Europaea budapesti tudásközpontjának megalapításáról az AE és az MTA együttműködési megállapodást kötött. A dokumentum rendelkezik az intézmény működési feltételeiről is. A megállapodást Sierd Cloetingh az AE elnöke és Freund Tamás az MTA elnöke írták alá.

A tudásközpont online nyitórendezvényét köszöntötte Freund Tamás, az MTA elnöke, Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke, valamint Lovász László, az AE Budapest Knowledge Hub tudományos igazgatója is. Az ezt követő tudományos konferencián a magyarországi intézmény négy fő programja köré szervezett előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Az eseményen készült videofelvétel itt nézhető meg:

1:46 Welcome address by Professor Tamás Freund, MAE, President of the Hungarian Academy of Sciences

6:55 Welcome address by Professor Sierd Cloetingh, MAE, President of Academia Europaea

16:27 Opening address by Professor László Lovász, MAE, Academic Director of the AE Budapest Regional Knowledge Hub and Former President of the Hungarian Academy of Sciences

Presentation of the 4 thematic missions of the AE Budapest Hub and scientific lectures:

27:15 Thematic mission on widening European participation - by Professor Éva Kondorosi, MAE and Dr Gergely Toldi, GYA

31:36 Widening European Participation – The Early Career Researchers’ Perspective (Gergely Toldi)

42:02 A testimonial from a young ERC grantee - How Do Dogs Age? (Dr Enikő Kubinyi, MYAE)

49:40 Thematic mission on the Danube region – by Professor András Báldi, MAE and Dr Katalin Solymosi, MYAE

59:25 The River Danube – A Decisive Element for Shaping Europe (Katalin Solymosi) Values of Rural Landscapes of the Danube Region (András Báldi)

1:08:07 Thematic mission on the methodology of science education – by Professor Csaba Pléh, MAE and Dr Eszter Gselmann

1:13:38 Exponential Growth, Should We Understand, or Is It Enough to Know? (Eszter Gselmann)

1:25:08 Thematic mission on urban sustainability – by Professor Gábor Stépán, MAE and Professor Péter Török, MYAE

1:34:05 Sustaining Urban Biodiversity by Natural Habitat Restoration (Péter Török)

1:50:02 Closing remarks Professor László Lovász, Academic Director of the AE Budapest Regional Knowledge Hub and Former President of the Hungarian Academy of Sciences