Az egyik legrégebbi tudományos szervezet választotta tiszteletbeli elnökévé Barna B. Pétert, az MTA doktorát

A fizikust a vékonyrétegek növekedésének, szerkezetkialakulásának kutatása területén elért eredményeiért, valamint a Nemzetközi Vákuum Unió szervezetének és működési formáinak kialakításában végzett munkájáért ismerték el.

2021. május 10.
Barna B. Péter Fotó: ek-cer.hu

Az International Union for Vacuum Science, Technique and Applications (IUVSTA) az egyik legrégebbi és legjelentősebb nemzetközi tudományos szervezet. Az uniót alkotó 35 nemzeti szervezet mintegy harmicezer kutató és műszaki szakember közösségét képviseli. Rendszeresen szervez több ezer fős nemzetközi kongresszusokat, szakterületi konferenciákat, iskolákat és munka-megbeszéléseket.

Dr. Barna B. Péter fizikus, az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója, a Magyar Tudományos Akadémia Eötvös József-koszorúval kitüntetett doktora, a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem (ma: Debreceni Egyetem) címzetes egyetemi tanára.

A Barna B. Péter megválasztásáról szóló döntés indoklása kiemeli egyrészről, hogy Barna B. Péter jelentős tudományos eredményeket ért el a vékonyrétegek növekedésének, szerkezetkialakulásának kutatása területén, amit 2010-ben
az Unió háromévenként adható legmagasabb tudományos díja, a „IUVSTA Science Prize” odaítélésével ismertek el. Másrészről hivatkozik arra, hogy Barna B. Péter 1970 és 2000 között jelentősen hozzájárult az Unió szervezetének, működési formáinak kialakításához és hatékony munkavégzéséhez. Elnöke volt az Unió több bizottságának, 32 nemzetközi rendezvény szervezésében vett részt – közülük 16-ot Magyarországon szerveztek, 11-nek elnöke, igazgatója vagy titkára is volt.

A IUVSTA tavaly novemberben egy másik kapcsolódó döntést is hozott.
Az International Conference on Thin Films konferenciasorozaton alapított egy a legjobb előadást tartó fiatal kutatóknak adandó díjat, amelyet Barna B. Péterről nevezett el. A „IUVSTA Peter Barna Prize” díjat első ízben
a 2020. november 22–26. között Budapesten az MTA támogatásával – több mint 250 fő részvételével – megrendezett online konferencián adták át.