„Az egész szívvel végzett dolgok maradnak fenn” – Videós összeállítás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei elismeréseinek átadásáról

Százhatvanan nyerték el a Magyar Tudományos Akadémia legkiemelkedőbb fiatal kutatóknak járó, magas presztízsű országos támogatását, az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az erről szóló oklevelet a Pesti Vigadóban tartott, hagyományos Bolyai-napon vehették át a díjazottak. Az ünnepségen Freund Tamás, az Akadémia elnöke az akadémiai támogatásról szólva azt mondta, hogy az egyszerre elismerés és ösztönzés. Az MTA azért adja, hogy elismerje a fiatal kutatók eddigi munkáját, egyben ösztönözze őket a folytatásra.

2024. szeptember 18.

A Bolyai-napról készült felvétel a fenti videóra kattintva nézhető meg.


A „bolyaisokat elsőként Tulassay Tivadar akadémikus köszöntötte. A Bolyai János Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke az akadémiai támogatás jelentőségéről azt mondta, hogy az kiválasztja a tudományos közösségek legkiválóbbjait.

A tudományban nincsen egyenlőség. A jól működő támogatások az elit kiválasztásában érdekeltek.

Ennek az elvnek az alapján működik a Bolyai-ösztöndíj is.” Ezt az elvet igazolta az idő, amit az is mutat, hogy a korábbi „bolyaisok között szép számmal találhatók meg a tudomány kiemelkedő képviselői.

Tulassay Tivadar Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Bolyai János Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke kitért a tudományos életet napjainkban jellemző tendenciákra is. Mint elmondta, a tudomány költséges, versenyszerű üzletté kezd válni. Ezzel kapcsolatban arra biztatta a fiatal kutatókat, hogy törekedjenek a kutatás és a kutatási pénz megszerzése közötti egyensúly megteremtésére és az erkölcsi rend betartására.

A Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére a Kormány 1997-ban hozta létre a pályakezdő fiatalok tudományos életpályájának tervezhetőségét, a kutatói állományban a különböző generációk együttműködését, a fiatal kutatók itthon tartásának segítését és teljesítmény-központú nevelését célzó Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. A Bolyai-ösztöndíj olyan teljesítmény-központú, országos megméretésen elnyerhető anyagi támogatás, amely hidat képez az országos autonómiában döntő szerepet játszó akadémikusok, akadémiai doktorok és a fiatal kutatói generáció között. Az akadémiai ösztöndíj a PhD–val rendelkező kutatókat segíti magyarországi kutatásaik folytatásában, valamint ösztönzi őket az MTA-doktori értekezés megírására és a tudományos cím megszerzésére.

A Kuratórium elnökének ünnepi szavai után az Akadémia elnöke szólt a fiatal kutatókhoz. Freund Tamás az ösztöndíjról szólva azt mondta, az egyszerre elismerés és ösztönzés.

Freund Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Azért adjuk, hogy elismerjük eddigi munkájukat, és hogy ösztönözzük Önöket a folytatásra. Sok esetben: hogy egyáltalán lehetőségük legyen a folytatásra. Mindnyájan tudjuk ugyanis, hogy korunkban, amely gyakran arra kényszerít bennünket, hogy a dolgokat csak »félig csináljuk«, sokan hagyják el a szívük szerint való kutatói életpályát, hogy mindennapi kenyerüket, saját maguk vagy családjuk egzisztenciális biztonságát megteremtsék, megteremthessék. A Bolyai-ösztöndíj szeretne segíteni abban, hogy ennek ne kelljen megtörténnie. A legtöbbször három éven át járó rendszeres juttatás kiszámíthatósága

teret és szabadságot teremt arra, hogy az ösztöndíjasok a szívük szerint való munkát végezhessék,

és a tudományos életpályán építhessék fel szakmai boldogulásukat.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma minden évben a szakértői értékelések és a kollégiumok javaslatai alapján dönt a nyertes pályázatokról. Az ösztöndíj összege jelenleg 250 ezer forint havonta.

Ezt a kutatói támogatást idén 792 érvényesen pályázó közül 160-an nyerték el. A pályázók 39,4 százaléka volt nő, a nyertes kutatók között ez az arány 35 százalék. Az ismételt pályázók száma 129 volt (ők azok, akik már részesültek korábban az ösztöndíjban, és előző ösztöndíjas időszakuk zárójelentésére „jó” vagy „kiemelkedő” minősítést kaptak), közülük a Kuratórium 23 fő támogatásáról döntött.

Az idén Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert kutatók névsora ide kattintva olvasható.

Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját létrehozása óta már több mint 4889 kutató nyerte el. Közülük 784-en MTA doktora címet szereztek, az akadémikusok között pedig 38 egykori „bolyais” található.
Figyelemre méltó, hogy a 2022-ben levelező taggá választott 31 kutató közül 13-an Bolyai-ösztöndíjasok voltak.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak emléklapot adományoz. Közülük a legjobbak MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek.

A Bolyai-napon készített képgalériánk a fotók feldolgozását követően frissül
(A képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Kuratórium 158 ösztöndíjas záró kutatói jelentését értékelte. Közülük 82 esetben emléklapot, ezen belül 14 főnek plakettet is adományozott.

Az idén Bolyai-plakettel kitüntetett kiváló kutatók névsora ide kattintva olvasható.

A Bolyai-plakettek és a Bolyai-emléklapok átadása után a hagyománynak megfelelően a három tudományterület egy-egy Bolyai-plakettel kitüntetett képviselőjének előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A bölcsészet- és társadalomtudományok művelőit képvselő Bozó Péter „A rondó – Epizódok egy zenei műfaj/terminus történetéből” címmel tartott előadást. Lempel Edina a fogászati kompozitok anyagtani és biokompatibilitási vizsgálatairól számolt be, Naszódi Márton pedig „Nagy hiba, kis gond, kis hiba, nagy gond – Durva és finom geometriai approximáció” címmel foglalta össze kutatási eredményeit.

Az előadásokat követően adták át az idei nyerteseknek a támogatás elnyeréséről szóló okleveleket.

A Bolyai-nap ünnepi rendezvényét Erdei Anna főtitkárhelyettes zárta.

Erdei Anna Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás


A díjazottaknak gratulálva Erdei Anna a tudomány sokszínűségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, erre szükség is van,

„mert a tudomány különböző színei, színárnyalatai nem versenytársai, hanem kiegészítői egymásnak.

Ha a sokféleségnek nem adunk teret, az mindannyiunk vesztesége, szegényebb lesz a kialakuló összkép a világról, az életről.”

Erdei Anna zárszava ide kattintva olvasható.