Az amerikai Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat

A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint az énekes-dalszerző új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

2016. október 13.
Bob Dylan Forrás: openculture.com

Bob Dylan társadalmi problémákra is reflektáló, ballada-szerű dalai a huszadik század második felének amerikai beatköltészetéhez kapcsolhatók, de a beatköltőktől eltérően nem arra törekedett, hogy túllépjen a hagyományokon, hanem arra, hogy azokat beépítse műveibe” – mondta az mta.hu-nak Kálmán C. György irodalomtörténész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. A kutató szerint Bob Dylan az angolszász népköltészetből, az amerikai feketék tradicionális dalaiból éppen úgy merített, mint a modern amerikai irodalom egyik úttörőjének tekintett T. S. Eliot verseiből, illetve az amerikai életérzés egyik első megéneklőjétől, Walt Whitman-tól.

Az 1941-ben Robert Allen Zimmerman néven született Bob Dylan pályájának csúcspontját a múlt század hatvanas, hetvenes évei jelentették, amikor dalait gyakran énekelték az amerikai polgárjogi mozgalmak által rendezett megmozdulásokon és háborúellenes tüntetéseken.

Leghíresebb művei a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are A-Changin', amelyek közül az utóbbi kézirata hat évvel ezelőtt 422 500 dollárért, akkori árfolyamon csaknem 90 millió forintért kelt el Sotheby's aukciós ház árverésén.

További információ

Kálmán C. György
Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Irodalomtudományi Intézet
mobil: 30 476 6486