Roósz András akadémikus kapta a Gábor Dénes-életműdíjat

A tudomány hatásáról és a tudományos eredmények minél szélesebb körhöz való eljuttatásának fontosságáról beszélt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Gábor Dénes-díjak átadásán. Az 1989-ben alapított, idén immár 34. alkalommal kiosztott kitüntetésekkel a NOVOFER Alapítvány a civil szféra kiemelkedő műszaki alkotóit ismeri el.

2022. december 19.

„A tudomány mindannyiunk ügye. Csak tudományosan megalapozott eredményekkel képes ugyanis az emberiség hatékonyan reagálni a globális kihívásokra. Legyenek azok társadalmi, gazdasági, környezeti, biológiai vagy akár energetikai jellegűek” – mondta az MTA Székházban rendezett ünnepélyes díjátadón Freund Tamás. „Sokszor halljuk, hogy a mi civilizációnkban nincsen ekvivalenciája a katedrálisépítésnek. A tudománynak csodálatos katedrálisa van, ami azonban a legtöbb ember számára nem látható, még sok diák, sőt sok tanár számára sem. A jövőben fontosabb lehet, hogy a lehető legtöbb elme számára láthatóvá tegyük, mintsem hogy építsünk rá” – idézte az Akadémia elnöke a Nobel-díjas fizikust, a díj névadóját, Gábor Dénest.

Képgalériánk a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Freund Tamás szerint a Magyar Tudományos Akadémia egyik, küldetésében is megfogalmazott feladata éppen ez, vagyis a tudományos kutatások eredményeinek közvetítése a társadalom számára: „Ezért rendezzük meg évről évre a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatot, és a személyes jelenlét mellett ezért tettük online felületen is elérhetővé a tudomány új eredményeit bemutató előadásokat. Arra törekedtünk, hogy minél többen érezzék: a tudomány ügye mindannyiunk ügye.”

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az esemény fővédnöke arról beszélt, hogy a Nobel-díjas magyar tudós szakmai életműve mindig biztos iránytű lehet a műszaki értelmiség számára. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy a modern világban a nemzetek sorsa azon múlik, hogy mennyire cselekvőképesek. A kormány ezért sokat fektet a tudás fejlesztésébe: a GDP-nek csaknem évi 2 százalékát fordítják felsőoktatásra, 1,6 százalékát pedig kutatás-fejlesztésre és innovációra.


A Gábor Dénes-életműdíjat idén Roósz András akadémikus, kohómérnök, a Miskolci Egyetem professor emeritusa kapta a hazai fémes anyagtudományi kutatás és fejlesztés területén elért számos kiemelkedő eredményéért, így a kristályosodási jelenségek elméleti és szimulációs vizsgálatai, ipari alkalmazásai (nagyméretű mágnesek öntése, univerzális sokzónás kristályosító berendezés – NASA), az űranyagkutatásban és a mágneses térrel kevert olvadék kristályosítása során elért eredményeiért, iskolateremtő kutatásirányító és egyetemi munkásságáért.

Roósz András akadémikus (középen). Balra Bendzsel Miklós, a Novofer Alapítvány kuratóriumának elnöke, jobbra Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

További részletek és az idei díjazottak névsora ide kattintva olvasható.