Áttörés a nyílt hozzáférésben a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével: megszületett az Elsevier-megállapodás

A hároméves megállapodás keretében az EISZ-konzorciumban részt vevő intézmények felhasználói több mint 2500, az Elsevier és partnerei által megjelentetett tudományos folyóirat közel 16 millió cikkéhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon. Török Ádám, az Akadémia főtitkára a kutatói közösség és az Akadémia közös sikerének nevezte az eredményt.

2019. november 7.

Hosszú és nehéz tárgyalási folyamat végén nyílt hozzáférési (open access) szerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier globális információelemzési, tudományos és egészségügyi tartalomszolgáltató vállalat. A magyar kutatói közösség így több hónapnyi szünet után ismét hozzáférhet több mint 2500, az Elsevier és partnerei által megjelentetett tudományos folyóirat közel 16 millió cikkéhez a ScienceDirect platformon.

Török Ádám, az MTA főtitkára, a magyar tárgyalóbizottság elnöke elmondta: „A tárgyalási folyamat megmutatta, hogy még egy olyan kis ország is, mint Magyarország, képes elérni ambiciózus céljait, ha minden érdekelt fél együtt lép fel a közös cél érdekében. Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a nyílt hozzáférést támogató mozgalom élére állt, és hálásak vagyunk az egész kutatóközösség együttműködéséért.”

A magyar tárgyalódelegáció a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével dolgozott: a tárgyalások előkészítését, a stratégia- és taktikaalkotást, valamint a diplomáciai feladatokat Török Ádám, az MTA főtitkára és kollégái végezték el. Munkájukat az EISZ szakértői és különböző szervezetek – egyetemek, állami intézmények – képviselői támogatták, többek között az EMMI és az ITM részéről.

Török Ádám Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

Török Ádám az mta.hu-nak elmondta: „Markáns érdekképviseleti feladatot láttunk el, az egész magyar tudományosság nevében. Tény, hogy az MTA vezette tárgyalódelegáció ebben a műfajban szokatlan lépést tett a tárgyalások szüneteltetésével, de ebben is teljes volt a folyamatban részt vevő szereplők egyetértése. Bár ez átmenetileg problémát jelentett a magyar tudományos közösségnek, a végén tisztességes megállapodás született, mindkét fél számára elfogadható kompromisszummal. A magyar delegáció tagjainak együttműködése példaértékű volt, ezt a konzorciumot sikeresen vezette az Akadémia, az Elsevier pedig kiváló tárgyalópartnernek bizonyult, nagyon szakszerű tárgyalási magatartással.”

A most megkötött szerződés elősegíti a nyílt hozzáférésű tudományra való költségsemleges átállást is azáltal, hogy a tagintézményeknél affiliációval rendelkező szerzők minden további publikációs díj nélkül jelentethetnek meg nyílt hozzáférésű cikkeket a megállapodásban szereplő folyóiratokban.

A ScienceDirect-megállapodással párhuzamosan megkötött, a Scopus és a SciVal adatbázisokhoz való hozzáférési szerződés a magyar tudományos teljesítmény mérését, értékelését, valamint10 700 nemzetközi kutatóintézettel és az ott dolgozó kutatókkal való összehasonlítás lehetőségét biztosítja, továbbá az élvonalbeli kutatási irányok meghatározásában is segítséget nyújt.

A részletek bővebb megismerését segíti az EISZ és az Elsevier közös, nyílt hozzáférésű információs napja, melyet az MTA Könyvtár és Információs Központban (1051 Budapest, Arany János u. 1.) rendeznek meg 2019. november 8-án, pénteken 14.00 órától. Az ingyenes rendezvényre ide kattintva lehet regisztrálni.

További információ