Amerikai elismerés a szénhidrátok kutatásáért az MTA doktorának

Szente Lajos, az MTA doktora kapta az Amerikai Kémiai Társaság Szénhidrátkémiai Divíziója által alapított Derek Horton-díjat. A magyar kutató az ipari szénhidrátok kémiai kutatásában elért nemzetközileg is kimagasló eredményeiért vehette át az elismerést New Orleansban.

2018. március 29.

Szente Lajos 40 éve dolgozik a ciklodextrin kémiai-technológiai kutatásában, munkássága nemzetközi mércével mérve is az élvonalbeli kutatók közé helyezi. Szakmai pályafutására a felfedező alapkutatás és az alkalmazott fejlesztési tevékenység összhangja jellemző. Meghatározó szerepet játszott a ciklodextrinek oldatban fellépő önszerveződési mechanizmusának felderítésében és a jelenség gyakorlati hasznosításában.

Szente Lajos úttörő szerepet játszott a ciklodextrin-nanokapszulák terápiás célú felhasználásában és a zárványkomplexképzésen alapuló detoxikálás klinikai gyakorlatba vételében. Hozzájárult egy korszerű, biztonságosabb aneszteziológiai protokoll kialakításához, melyben egy ciklodextrin-származékot antidótumként alkalmaznak.

A díjazott a Nemzetközi Ciklodextrin Társaság és az Nemzetközi Szénhidrát Társaság Magyarországot képviselő tagja. Tudományos teljesítményét 160 referált közlemény, 52 szabadalom, 10 könyvfejezet és 100-nál több nemzetközi konferencia-előadás mutatja, az ezekre történt hivatkozásainak száma 3000.