A százéves Király Tibort köszöntötték az MTA Székházában

Kollégák, barátok, valamint az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának több tagja köszöntötte a Széchenyi-díjas és Akadémiai Aranyéremmel is kitüntetett magyar jogtudóst, az Akadémia legidősebb tagját, Király Tibort, aki július 11-én töltötte be 100. életévét.

2020. július 20.
Király Tibor Fotó: ajk.elte.hu

Király Tibor a büntetőeljárás-jog és története neves kutatója. Kimagasló szakmai eredményeiről könyvek, szakcikkek és tanítványnemzedékek sora tanúskodik. Nevéhez fűződik két büntető-eljárásjogi törvény kodifikálása, továbbá egyes eljárásjogi garanciák, mindenekelőtt a védelem jogának kidolgozása. Több egyetem díszdoktora, nagyszámú publikációját, monográfiáit szinte minden világnyelvre lefordították.

Születésnapján Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal érdemrenddel tüntette ki.

Az MTA elnöke és az Akadémia Gazdaság- és Jogtudományi Osztálya különleges ajándékot készíttetett a jubiláns számára: egy mappaformájú emléklapot, amelynek első oldalán az MTA elnökének és a IX. Osztály elnökének köszöntése olvasható, másik oldalán pedig egy művészi „családfa” látható.

Ezen a Király Tibort akadémikusnak ajánlók, valamint az őket ajánlók neve olvasható – egészen a reformkorig, de szerepelnek a dokumentumon azok is, akiket Király Tibor ajánlott. Az emléklapon olvasható Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Finkey Ferenc, valamint Horváth Boldizsár neve, a Király professzor által javasoltak között pedig olyan jogtudós akadémikusoké, mint Mádl Ferenc, Sólyom László, Herczegh Géza vagy Vékás Lajos.

A képre kattintva galéria nyílik Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az oklevélen egy függőpecséthez hasonlóan egy négyrekeszes ötvösművészeti alkotás látható, amelynek átlátszó üveglappal fedett rekeszeiben Király Tibor életének egy-egy meghatározó helyszínéről származó földrögöt helyeztek el: egyet szülőfalujából, az északkelet-magyarországi Málcáról, egyet középiskolai tanulmányainak helyszínéről, Eperjesről, egyet egyetemének városából, Pozsonyból, egyet pedig Budapestről, a Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, Széchenyi István szobrának tövéből.

Az ajándéktárgyat – a koronavírus-járvány miatt – az ünnepelt nevében gyermekei vették át Vékás Lajostól, az MTA társadalomtudományi alelnökétől.

Király Tibor igazsága – Korinek László, az MTA rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar professor emeritusa írása a Magyar Tudományban.