A magyar jogrendszer állapota – könyvbemutató az Akadémián

Tudományos igényességgel és interdiszciplináris módszerekkel áttekinteni a magyar jogrendszer aktuális állapotát úgy, hogy a munka során a társadalmi környezetet, a vélhető hatásokat, a szabályozások célját, valamint társadalmi elfogadottságát is vizsgálják – ez volt a célja a szerkesztőknek azzal az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetében készült kötettel, amelyet csütörtökön mutatnak be.

2016. október 20.

Hogyan jelennek meg a közpolitikai célok, illetve általában a közpolitikai szemlélet a hazai jogalkotási és jogalkalmazási folyamatokban? Milyen mérleget lehet vonni a magyar jogrendszer és az Európai Unió jogának egymáshoz való viszonyáról tíz év tapasztalatait vizsgálva? Milyen hatékony a magyar bírósági rendszer és miként befolyásolják az ítélkezés színvonalát a strukturális és személyi feltételek? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ ad a Jakab András, az MTA TK Jogtudományi Intézet igazgatója és Gajduschek György, az akadémiai intézmény tudományos főmunkatársa által szerkesztett, csaknem ezer oldalas könyv. Mint azt Jakab András a könyvbemutatón elmondta, az Akadémia feladata, hogy aktuális társadalmi kérdésekkel is foglalkozzon és e kötet elkészítésével az MTA egyebek mellett ennek a feladatának is eleget tett.

A kötet tartalomjegyzéke és az egyes tanulmányok a képre kattintva letölthetők

A szerkesztők azt remélik, hogy az általuk hagyományteremtő szándékkal készített, az egyetemi oktatásban, a gyakorlati jogászok munkájában és a közélet iránt érdeklődők számára is használható kötet felújított kiadásait a jövőben rendszeres időközönként publikálhatják majd.Mint előszavukban a szerkesztők hangsúlyozták, a majd harminc tanulmány szerzőit arra biztatták, „hogy a szokásos kontinentális jogászi megközelítésmódtól eltérően az adott kérdésre vonatkozóan a jövőre vonatkozó jóslásokat vagy legalábbis valószínűsítéseket is vegyenek be elemzésükbe, továbbá ahol szükségesnek tartják, ott javaslatokat is fogalmazzanak meg a változtatásra. A szerzőket bátorítottuk a hagyományos jogászi stílustól eltérően az áttekintő szöveges vagy numerikus táblázatok, adott esetben grafikonok alkalmazására is.”

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjában folyó kutatások közül – hasonlóan az MTA TK JTI most bemutatott tanulmánykötetéhez – több is foglalkozik aktuális társadalompolitikai kérdésekkel. Ezekről az Akadémia a saját munkája, valamint a magyar tudomány általános helyzetéről szóló, kétévente az Országgyűlés számára elkészített beszámolóban is átfogó képet ad.

A kötet tartalomjegyzéke és az egyes tanulmányok ide kattintva letölthetők.

További információ

MTA Kommunikációs Főosztály

Telefon: +36 1 411 6321

E-mail: sajto@titkarsag.mta.hu