A kutyák szociális élete, a mesterséges intelligencia szürkeállománya, a piramisok titka – a FameLab magyarországi döntője az Akadémián

Inspirálóan és izgalmasan beszélni fontos tudományos témákról három percben – ezt vállalták a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében immár harmadik alkalommal megrendezett tudománykommunikációs verseny résztvevői. Képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

2020. szeptember 17.

„A kutatónak nem érhet véget a munkája egy-egy őt izgató probléma megoldásával.

Felfedezéseit el is kell tudnia magyarázni,

méghozzá nemcsak a kutatótársainak, hanem az érdeklődő tágabb közönségnek is. Bonyolult dolgokról kell beszélnie egyszerűen, inspirálóan, közérthetően, és ha lehet, viszonylag röviden” – mondta a FameLab magyarországi döntőseit köszöntő beszédében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Freund Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Mindez nem csupán az áltudományok elleni küzdelem hatásos eszköze lehet. Segíthet felkelteni a fiatal, középiskolás korosztály tagjainak az érdeklődését is a tudomány iránt. Hozzájuk hozza közelebb a kutatói pályát az MTA most induló Alumni Programja is, amelynek célja, hogy az évek során kutatóvá érett diákok – ma már az MTA 18 ezer tagot számláló köztestületének tagja – mutassák meg egykori alma materük mai tanulóinak a tudományos gondolkodás értékeit, a kutatás világát.”

Freund Tamás szerint a tudomány iránti érdeklődés felkeltését, az eredmények megértését segítheti elő a Magyarországon immár harmadik alkalommal megrendezett FameLab is.

A versenyre természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezhettek. Idén a járványveszély miatt a zsűri a jelentkezők videói alapján választotta ki a 11 döntőst, akik személyesen is bizonyíthatták előadói tehetségüket.

A versenyzőknek három percük volt arra, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget előadásukkal, amiben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számított.

Az előadókat háromtagú bírálóbizottság értékelte, amelynek tagja volt:

  • Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese;
  • Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője;
  • Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.

Döntésük alapján a FameLab 2020-as magyarországi döntőjét

Vékony Kata biológus nyerte „A kutyák szociális élete” című előadásával,

amelyben plüsskutyák segítségével illusztrálta a háziasított kutyák társadalmi hierarchiáját.

Vékony Kata Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás
(A fotóra kattintva képgaléria nyílik)

Győzelmével ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn novemberben, amelyet online rendeznek meg, illetve elutazhat áprilisban az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztiválra.

A második helyezett Németh Erik agykutató lett „Útikalauz a mesterséges intelligencia szürkeállományához” című előadásával. Ő nyerte el a National Geographic különdíját, illetve az MTA felajánlását tudománykommunikációs tevékenysége támogatásához.

A közönségdíjat Regős Krisztina építészmérnök-hallgató nyerte el „Conway és a piramisok titka” című előadásával.


A FameLab 2020-as magyarországi döntőjéről készült felvétel
(9:00-tól)