A koronavírust vizsgáló, új nemzetközi tanácsadó testület tagja lett Makara Gábor

Az új koronavírussal kapcsolatos legújabb tudományos eredményekre támaszkodó, naprakész információk szolgáltatása a nemzeti tudományos akadémiák, kormányzati döntéshozók, valamint a média számára – ez a feladata annak a hatvanfős testületnek, amelybe beválasztották Makara Gábor neuroendokrinológust, az MTA rendes tagját.

2020. július 22.
Makara Gábor Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A világjárvány nemcsak az egészségügy számára jelent vészhelyzetet, hanem az emberi élet minden területét érinti a gazdaságtól a környezetig, az alapfokú oktatástól a tudományos kutatásig. Egyetlen szakértő sem tud minden, a koronavírus okozta helyzet miatt felmerülő kérdésre egyértelmű, egyszerű választ adni, mint ahogyan az egyes országok szakértőinek ajánlása sem alkalmazható feltétel nélkül az összes országban kialakult helyzetre.

Ezért döntött úgy a világ tudományos akadémiáit képviselő szervezet, az InterAcademy Partnership (IAP), hogy egy 60 fős nemzetközi tanácsadó testületet (Advisory Group) hoz létre. Az IAP célja, hogy a testület a COVID-19-cel kapcsolatban

konzultációs és információmegosztó fórumként szolgáljon és támogassa az akadémiák közötti regionális és nemzetközi együttműködéseket.

Az interdiszciplináris munkacsoport szaktekintélyei többek között a virológia, az epidemiológia, a kritikus állapotú betegek ellátásával foglalkozó orvostudomány, a közgazdaságtan, a városi egészségügy, a matematikai modellezés, a pszichológia, a társadalomtudományok, az etika, a tudományos ismeretterjesztés, a közegészségügy, a megelőző orvostan és a népegészségtan, a pandémia kutatások, az adatanalitika és kontaktkutatási módszerek/mobil szoftverrendszerek és a környezettudományok területéről kerülnek ki.

A testület munkáját három társelnök és egy körülbelül 20 fős szakértői testület („expert panel”) irányítja az IAP Irányító Testületének (Steering Committee) felügyelete mellett. A koronavírus okozta járvánnyal kapcsolatos kérdéseket az IAP Titkársága gyűjti be, majd a társelnökökhöz irányítja. Az adott téma széleskörű vizsgálata érdekében a társelnökök a szakértői testületre támaszkodva a tágabb, 60 fős nemzetközi tanácsadó testület illetékes szakértőihez továbbítják a kérdéseket. A tőlük beérkezett válaszokat a szakértői testületösszesíti és értékeli, majd ezek alapján kialakítja az IAP állásfoglalását a feltett kérdéssel kapcsolatban.