A Jelölőbizottság által szervezett elnök- és főtitkárjelölti programbemutató az Akadémia Székházában

Április 20-án ismertetik programjaikat a Magyar Tudományos Akadémia vezetőjelöltjei. Az MTA Székházában rendezett eseményen az elnök- és főtitkárjelöltek válaszolnak a Jelölőbizottság és a közgyűlési tagok kérdéseire is.

2020. február 21.

A Jelölőbizottság 2019. január 22-i ülésén arról határozott, hogy az elnök- és főtitkárjelöltek számára közös programbemutatót szervez a májusi közgyűlés előtt.

Ennek időpontja 2020. április 20., a helyszín az MTA Székház Díszterme.

A programbemutató lefolytatására a Jelölőbizottság a következő elveket és gyakorlati szempontokat alakította ki.

A programbemutatón a közgyűlési szavazati joggal rendelkezők vehetnek részt.

A rendezvény első részében az elnökjelöltek – akiknek a megszólalási sorrendjét előzetes sorsolás határozza meg – 20-20 perces időkeretet kapnak. Ennek egy részét programjuk fontosabb pontjainak kiemelésére, a másik részét a Jelölőbizottság által megfogalmazott három, mindenkire vonatkozó kérdés megválaszolására fordíthatják. A három elnökjelölti prezentáció után a levezető elnök külön-külön két-két kérdést tesz fel nekik, melyek megválaszolására 5-5 perces időkeretet kapnak.

Levezető elnöknek a Jelölőbizottság Szász Domokos akadémikust kérte fel.

A szünet után a főtitkárjelöltek – akik megszólalási sorrendjét szintén előzetes sorsolás határozza meg – 15-15 perces időkeretben ismertethetik programjukat, majd a levezető elnök külön-külön két-két kérdést tesz fel nekik, melyek megválaszolására 5-5 perces időkeretet kapnak.

A Jelölőbizottság február 19-i ülésén meghatározta az elnökjelölteknek felteendő három kérdést.

  1. Miként képzeli el a társadalom-, élet- és természettudományi osztályok működésének hatékonyabbá tételét a tudomány és a társadalom javára, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, az ELKH és az MTA együttműködését?
  1. Milyen konzultatív stratégiát alkalmazna a kormányzattal való kapcsolattartásban?
  1. Hogyan képzeli el az MTA Titkárság jövőjét, feladatait, és milyen tartalmat adna a főtitkárhelyettesi pozíciónak?

A Jelölőbizottság egy tájékoztató levélben felhívta a közgyűlési tagok figyelmét arra, hogy saját kérdést is feltehetnek írásban, ezeket 2020. március 31-ig kell beküldeniük egy erre az eseményre létrehozott e-mail-címre. A levezető elnök ezek alapján teszi fel az elnök- és főtitkárjelölteknek a két-két külön kérdést, a többi kérdéskörre a jelöltek elektronikus levélben válaszolnak 2020. május 1-ig.