Az MTA 197. közgyűlése

A Lánchídtól az MTA Székházáig: Történeti szerkezetek felújítása a tudomány támogatásával – Videón az MTA 197. közgyűlésén elhangzott tudományos előadás

Miért kellett kicserélni a Lánchíd láncait az első felújítása során? Hogyan zajlott a legutóbbi rekonstrukció? Vajon elbírta volna a szabványnak megfelelő gyalogos terhet a híd a felújítás előtt? Ezekre a kérdésekre is válaszolt közgyűlési tudományos előadásában Dunai László akadémikus. Az építőmérnök kutatócsoportjának az MTA Székház rekonstrukciójához nyújtott tudományos támogatását is bemutatta. Az előadásról készült felvétel cikkünkben megtekinthető.

2024. május 21.

A hidak sokkal többet jelentenek az embereknek egyszerű építménynél. Szimbolizálják a személyes kapcsolat megteremtésének lehetőségét a folyó két partján élők között.
Dunai László, az MTA rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi tanára tudományos érdeklődésének középpontjában a hidak állnak. Szakterülete a mérnöki tartószerkezetek méretezéselmélete az alapkutatásoktól a gyakorlati megvalósításig; kutatási eredményei mára beépültek a nemzetközi méretezési előírásokba is.
Az utóbbi évtizedekben kiemelkedő szerepet játszott a hazai nagy támaszközű acélhidak és kiemelt beruházások megvalósításában, valamint a történeti tartószerkezetek megőrzésében. Előadásában kutatócsoportjának a Széchenyi lánchíd és az MTA Székház rekonstrukciójához nyújtott tudományos támogatását mutatja be.

0:00 | Intro
0:21 | Köszöntő: Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese
2:06 | Dunai László előadása
9:15 | Az eredeti Lánchíd
12:52 | A Lánchíd legutóbbi felújítása
20:38 | Az MTA Székház