Az MTA 194. közgyűlése

Tudomány a tudományban – Barabási Albert-László a Fiatal Kutatók Fórumán

Ötödik alkalommal rendezték meg az MTA közgyűléséhez kapcsolódva a Fiatal Kutatók Fórumát. Az idei, a járvány miatt online tartott program előadója Barabási Albert-László hálózatkutató volt. A rendezvényről készült felvétel most megnézhető cikkünkben.

2021. május 7.

„Napjainkban a kiválóságra épülő szellemi műhelyek, sok esetben multidiszciplináris kutatócsoportok határokon átívelő együttműködése jelenti a tudomány hatékony művelését. Az igazán jelentős tudományos eredmények szinte kizárólag csapatmunka eredményei, és több éven át tartó – sokszor reménytelennek látszó – kitartó kutatáson alapulnak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Karikó Katalin nevéhez fűződő eredmény, az mRNS-vakcina megszületése” – mondta Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese az egyéni tudományos életpályák kvantitatív értékeléséről szóló tanácskozáson.

Az immár ötödik alkalommal tartott Fiatal Kutatók Fórumának témája az egyén és a közösség kapcsolata volt. A hálózatkutatás egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye, Barabási Albert-László beszélt arról, hogyan lehet elismerni és értékelni a tudományos együttműködésekben született eredményeket az egyén szintjén, illetve milyen szerepet játszanak ebben a szakmai és intézményi kapcsolati hálók.

Az ezt követő eszmecserében egyebek mellett arról beszélgettek a résztvevők, hogy miben mérhetjük a sikert, kinek mi számít teljesítménynek, és milyen hatása van a tudományra annak, amikor megjelenik az értékelésben
a profitorientált szemlélet.

A Fiatal Kutatók Fórumán készült felvétel a videóra kattintva nézhető meg.