Az MTA 194. közgyűlése

A mesterséges intelligencia kutatási és alkalmazási kérdései

Hogyan támogatja a mesterséges intelligencia az ipari digitalizációt, a szoftverfejlesztési környezetet és az orvosok döntéshozatalát a negyedik ipari forradalom korszakában? Miért jött létre a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium és a Mesterséges Intelligencia Koalíció? Videón a Műszaki Tudományok Osztályának rendezvénye.

2021. május 20.

Hogyan segíthet a mesterséges intelligencia abban, hogy izotópos vizsgálaton negyedakkora vagy akár jóval kisebb sugárterhelést kapjunk a szokásosnál? Csak egyetlen a számos izgalmas kérdés közül, amelyre választ kapunk
„A mesterséges intelligencia kutatási és alkalmazási kérdései” című konferencia előadásaiból.

Elgondolkodtató, tudományfilozófiai és tudományetikai kérdéseket is taglaló megnyitó beszédében Kollár László, az MTA főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a mesterséges intelligencia kutatása és alkalmazása egyszerre feladat és felelősség, egyúttal bízik abban, hogy a tudomány és az ipar képviselői sikeresen birkóznak meg az előttük álló szakmai és morális kihívásokkal.

A három tematikus egységre tagolt rendezvény első részében a tavaly létrehozott, az ország legjobb kutató-fejlesztő műhelyeit összefogó Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) céljait és tevékenységét ismerhetjük meg.

A második blokk előadói három felsőoktatási intézmény MI-kutatási és
-fejlesztési tevékenységéből adnak ízelítőt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói azon fáradoznak, hogy olyan algoritmusokat fejlesszenek, amelyek korlátozott erőforrások mellett is képesek ipari adatok tömkelegét kezelni. A Szegedi Tudományegyetem szoftverfejlesztői már tudják, hogy az MI nem falja fel a szoftvert, viszont bizonyos módszerei jól adaptálhatók a szoftverfejlesztési környezethez.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem MI-kutatásai rámutatnak, hogy mesterséges intelligencia segítségével olyannyira javítható bizonyos CT-felvételek minősége, hogy egyes betegségek korábban felismerhetővé válhatnak, mint egyébként, egyúttal megnyugtatnak, hogy az MI nem dönt
az orvos helyett, viszont bizonyos pontokon jelentősen segítheti a hatékony döntéshozatalt.

A rendezvény utolsó részében megismerkedhetünk a MILAB-bal szervesen együtt mozgó Mesterséges Intelligencia Koalícióval, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatási eredmények hatékonyan hasznosuljanak az iparban és a gazdaságban.

A témák részletes kifejtését az alábbi videóra kattintva hallhatjuk az előadóktól.