Szigma – a holnap világa

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. november 8-i adása

Janszky József (PTE ÁOK Intézeti Klinikai Neurofiziológiai és Epileptológiai Tanszék) az internetfüggőségről és a függőség okozta agyszerkezeti változásokról, Csapó Benő (SZTE Neveléstudományi Intézet) az oktatási rendszer tudományos alapon történő fejlesztéséről és az alapvető tanulási készségek elsajátításának fontosságáról, és Monok István (MTA Könyvtár és Információs Központ) a Szózat eredeti kéziratáról és az MTA KIK-nek a kéziratot bemutató kiállításáról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. november 1-jei adása

Vörös Lajos (MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet) a Balaton és a Balaton-part ökológiai állapotának megőrzéséről, Sperlágh Beáta (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) az autizmus kialakulásáról, Frei Zsolt (ELTE TTK Fizikai Intézet) a sötét anyagról és az univerzum tágulásáról, és Újvári Gábor (MTA CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet) az „ember kora” elnevezésű földtörténeti kor felvételéről a földtörténeti időskálára.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. október 25-i adása

Orbán Gergő (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) az érzékelés bizonytalanságairól és a zaj szerepéről az érzékelésben, Krajcsi Attila ( ELTE PPK Kognitív Pszichológiai Tanszék) a számmegértés új megközelítésű modelljéről, és Szigeti Fanni (Nők a Tudományban Egyesület) a tudományos eredmények közérthető ismertetésének fontosságáról és a Sci-ndikátor pályázatról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. október 18-i adása

Kereszturi Ákos (MTA CSFK Csillagászati Intézet) és Pál Bernadett a Mars kutatásáról és az emberes Mars-utazások nehézségeiről, Tusor Péter (Pázmány Péter Tudományegyetem) Pázmány Péter esztergomi érsekké való 1616-os kinevezéséről.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. október 11-i adása

Kovács-Hostyánszki Anikó és Báldi András (MTA Ökológiai Kutatóközpont) a hagyományos mezőgazdasági művelés jelentőségétről a beporzó rovarközösségek megőrzése szempontjából, magyar kutatók a kémiai és a közgazdasági Nobel-díjakról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. október 4-i adása

Szüts Dávid (MTA TTK Enzimológiai Intézet) a daganatok keletkezésének és a kezelésekre kialakuló ellenállásnak milyen új mechanizmusairól, magyar kutatók az orvosi-élettani és a fizikai Nobel-díjakról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. szeptember 27-i adása

Pálffy Géza (MTA BTK Történettudományi Intézet) a Szent Koronával kapcsolatos legutóbbi kutatási eredményekről, Takács Péter (MTA Ökológiai Kutatóközpont) a Hévízi-tóban úszkáló trópusi fajokról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. szeptember 20-i adása

Lévai Péter és Laczkó József (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) a gerincsérülteknek és vakoknak fejlesztett alkalmazásokról, Katona Csaba és Szarka László (MTA BTK Történettudományi Intézet) A román és magyar nemzetépítő törekvések az első világháború időszakában című konferenciáról.

A Szigma - a holnap világa című magazin 2016. szeptember 13-i adása

Kiss László (MTA CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének) a kisbolygókkal és születő planétákkal kapcsolatos kutatásaikról, Kóspál Ágnes (MTA CSKF) a csillagok és a körülöttük keringő bolygók keletkezéséről és Horváth Dezső (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) arról, honnan kapta a műsor a címét.