Eseménynaptár

'Legyőzhető-e a szkizofrénia? Egy új magyar gyógyszer története

Legyőzhető-e a szkizofrénia? Egy új magyar gyógyszer története

Előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2019. november 14. 18.00-20.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Díszterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Szinte mindenki hallott már a szkizofrénia nevű betegségről, többen akár a tüneteit is fel tudják sorolni. Különösen igaz ez A Gyűrűk Ura című film ismerőire, melyben szerepel Szméagol-Gollam, a tudathasadásos, testben és lélekben eltorzult hobbitszerű lény. Habár a kettős személyiség nem a szigorúan vett szkizofrénia kötelező tünete, a nem szakmabeliek közül mégis sokan ezt tartják a legjellemzőbbnek a szkizofrén betegekre. Ennél azonban ez a pszichiátriai elváltozás sokkal bonyolultabb képlet.

A gyógyszeripar gyorsuló ütemű fejlődése a második világháború előtt nem sokkal kezdődött, és a kémiai és biológiai ismereteink, tudományok fejlődésével párhuzamosan haladt. A mentális betegségek gyógyszeres kezelése terén az 1950-es években történt meg az áttörés, amikor több már létező vagy újonnan szintetizált anyagról tudták kimutatni azt az erős nyugtató hatást, amire a szkizofrénia egyes tüneteinek kezelésénél elengedhetetlenül szükség volt. A farmakológiai kutatások alapján később egyértelművé vált, hogy a dopamin nevű ingerületátvivő anyagnak és receptorainak (érzékelőinek) komoly szerepe van a szkizofrénia kórkép kialakulásában, így a későbbi kutatások már ennek ismeretében folytak, és ennek eredményeképpen jelentek meg a már sokkal jobb, korszerűbb szerek. Sajnos azonban még ezen új szerek használata esetén is felmerültek hatékonyság- és mellékhatásokkal kapcsolatos problémák.

A Richter Gedeon Nyrt. kutatói, akik a központi idegrendszeri betegségek területén folytatták tudományos kutatásaikat, a legújabb biológiai eredmények ismeretében alakították ki egy új, hatékony szer kifejlesztésének koncepcióját. Közel két évtized és több száz kutató-fejlesztő szakember megfeszített munkájának köszönhetően sikerült egy új gyógyszert forgalomba hozni, ami ma már a világ gyógyszerpiacának több mint háromnegyedén kapható, és a magyar gyógyszeripar legnagyobb sikere lett.

 

Névjegy

Greiner István gyógyszervegyész, a kémiai tudomány kandidátusa, szabadalmi ügyvivő. Több mint három évtizede dolgozik a Richter Gedeon Nyrt.-nél, jelenleg a társaság kutatási igazgatója. Kandidátusi fokozatát az Aspidospermán-vázas alkaloidok totálszintézisében elért eredményeiért kapta. A gyógyszerkémia mellett a kombinatorikus kémia és az áramlásos kémia tudományterületekkel foglalkozik.

 

Kapcsolattartó

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály (telefon: +36 1 411 6321)

Az esemény honlapja

http://tudomanyunnep.hu