Eseménynaptár

Professzionális támogatás a magyar kutatási kiválóságért

Konferencia

A regisztráció lezárult.

Időpont

2023. november 28., 14:00 óra

Helyszín

Humán Tudományok Kutatóháza - Kisterem
1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Részletek

A European Research Area (ERA) dinamikus fejlődésen ment át az elmúlt években és a változás folyamatos. Új trendek, elvárások jelentek meg, melyek a kutatás folyamatát új irányokba viszik, a nyitottság, a felhasználók bevonása és a minél erősebb társadalmi hatás elérése felé. Annak érdekében, hogy a magyar kutatás megfelelhessen az új elvárásoknak, együttműködésre van szükség: az intézményvezetés, a kutatói közösség és a kutatástámogatási szakemberek közös, egymást segítő munkájára. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozaton belül jelen programunkkal beszélgetést kezdeményezünk elsősorban arra keresve a választ, miért fontos és hogy lehet hatékony ez az együttműködés.

A magyar tudomány és kutatás ünnepe a magyar kutatástámogatás, kutatásmenedzsment ünnepe is. A kutatási menedzser szakmába sokféle feladat és munkakör tartozik a pályázati tanácsadótól a projektmenedzseren át a nyílt tudománnyal foglalkozó szakemberekig. Egy azonban közös: ezek a szakemberek nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak a kutatóknak abban, hogy a remek kutatási ötleteket meggyőző pályázatokká, megvalósítható, valódi társadalmi hatást és hasznosulást elérő projektekké formálják. A professzionális kutatástámogatás megteremtése egy intézmény számára fontos versenyképességi tényező.

Rendezvényünkkel szeretnénk a kutatásmenedzsment szakmai hazai ismertségét és elismertségét elősegíteni egy a kutatók-intézményvezetés-kutatástámogatás hatékony együttműködéséről szóló közös gondolkodás keretében.

Program:

14:00-14:05 Köszöntő
   
14:05-14:25 A Európai Kutatási Térség / European Research Area új trendjei és a Research Management Initiative
  Dávid Ágota, TéT-szakdiplomata, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete, Brüsszel
   
14:25-15:10 Hogyan tudunk hatékonyan együttműködni az új trendekhez való alkalmazkodás és a pályázási siker érdekében? Mi mindebben a kutatásmenedzsment szerepe? Intézményvezetői, kutatói és kutatásmenedzseri perspektíva.
  Panelbeszélgetés
  Dr. Keszey Tamara, egyetemi tanár, kutatási rektorhelyettes, Budapesti Corvinus Egyetem
  Dr. Tamás Veronika, főigazgatói titkárságvezető, HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont
   
15:10-15:25 A kutatásmenedzsment szakma nemzetközi trendjei, irányai, a magyar kutatásmenedzsment szakma jelenlegi helyzete.
   
15:25-15:35 Bemutatkozik a Magyar Kutatásmenedzsment Közösség Operatív Csoportja
   
15:35-15.50 Kutatásmenedzsment toolbox – praktikus segítség a magyar kutatóhelyek számára a hatékony kutatástámogató szervezet és az ERA követelményeire reflektáló intézményi keretek kialakításához
  dr. Schenk Borbála, főosztályvezető, NKFIH Nemzetközi Főosztály
   
15:50-16:00 A program zárása, networking


A programot kötetlen beszélgetéssel, kapcsolatépítési lehetőséggel zárjuk.

A programról az NKFIH oldalán itt olvashatnak


Az esemény közvetítését itt érheti el.

Szervező

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – Nemzetközi Főosztály

Kapcsolattartó

Pivaricsné Fekete Dóra