Eseménynaptár

A miskolci modernizmustól New York-ig. Bőhm Viktor építészete

Előadás

Időpont

2023. november 21. 12.30-15.00 óra között

Helyszín

Debreceni Egyetem Műszaki Kar - Tanácsterem (1. emelet 111.)
4028 Debrecen, Ótemető u. 2-4.

Részletek

Bőhm Viktor (1900–1981) az építészet és a pszichológia kapcsolata vizsgálatának egyik korai úttörője volt. 1969-ben, az Egyesült Államokban jelent meg kötete a témában, Cubes and Man: A Psychological View of Architecture, amelynek előszavát Richard Neutra írta és Szent-Györgyi Albert is méltatta a kötetet. Bőhm már az 1920-as évek végén elhozta modernizmust a Miskolc építészeti színterére, amikor még az országban újdonságnak számított e formavilág és eszme. Egyike volt azon kevés építésznek, akik a modern szellemében, eszköztárát használva alkottak Miskolcon, a városban, amely az Osztrák-Magyar Monarchia után átvette Kassa regionális központ szerepét. Bőhm 1939-ben emigrált, de 1931 és 1939 között jelentős számú, a megrendelői igényeket kielégítő, egyedi kialakítású épületet tervezett Miskolcon és Miskolctapolcán, majd Amerikában teljesedett ki a karrierje. Aktívan publikált, hirdette a modern építészet esztétikai és funkcionális elveit. Bőhm az amerikai és magyar közéletben is aktívan részt vett, 1980-ban Budapesten a Magyar Építőművészek Szövetségében tartott előadást az építészet és a pszichológia kapcsolatáról, utoljára életében.
A kiállítás, előadás és a kötet a szerző, Dr. Lovra Éva többéves kutatói munkájának eredménye, amit Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban végzett.
A munka célja Bőhm Viktor még ma is álló épületeinek felkutatása, munkásságának bemutatása és elhelyezése a magyar építészettörténetben a magyar modernizmus elméletének és történetének kontextusában.

Előadó:
Dr. Lovra Éva egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszék, MTA Településtudományi Állandó Bizottság – állandó meghívott, MTA Miskolci Területi Bizottsága Épített Környezeti Szakbizottság Településmérnöki-építészeti Munkabizottság – elnök, Fulbright Visiting Professor University of Pittsburgh (2023)

Program:

12:30 – 13:00
Bőhm Viktor munkásságáról összeállított kiállítás megtekintése

13:00 – 13:15
A kiállítás kurátora, Dr. Lovra Éva ismerteti a kiállítás anyagát az előadás bevezetőjeként

13:15 – 14:30
Előadás A miskolci modernizmustól New York-ig. Bőhm Viktor építészete címmel

14:30 – 15:00
Beszélgetés és a vonatkozó kötet megtekintése

Szervező

Debreceni Egyetem Műszaki Kar

Kapcsolattartó

Tóth Nóra