Eseménynaptár

Gyerekirodalmi beszélgetés traumafeldolgozás és kétnyelvűség témában Tóth Erzsébet Fannival (Freud Egyetem, Bécs) és Marosz Diánával

Beszélgetés

Időpont

2023. november 16. 09.15-15.00 óra között

Helyszín

Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet
949 74 Nyitra, Dražovská 4.

Részletek

Az egyetemi hallgatók és a középiskolai diákok számára meghirdetett Irodalmi beszélgetések és felolvasások elnevezésű programsorozat célja a kortárs - elsősorban a szlovákiai magyar -irodalom megismertetése; a kortárs szerzőkkel való személyes találkozás a szervezők reményei szerint felkelti a fiatal olvasók figyelmét frissen megjelent szépirodalmi alkotások iránt, rávilágít a bennük megfogalmazott társadalmi problémákra, poétikai megoldásokra.

A Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán folyó tanárképzés kurzusai között szerepel a gyermek- és ifjúsági irodalom is, ebbe illeszkedik bele az a beszélgetés, amelyet két nemrég megjelent könyv köré építünk. Az egyik Tóth Erzsébet Fanni transzgenerációs traumákkal foglalkozó kutató BeszÉlj! c. könyve, melyben a 2. világháború után a szlovákiai magyarságot sújtó kitelepítést meséli-magyarázza el a gyermekolvasóknak, a másik pedig Marosz Diána újságíró Benőke és Hanga c. regénye, mely a szlovák-magyar kétnyelvű környezetben nevelkedő gyermekek mindennapi kalandjait fogja össze. A beszélgetés moderátora a gyermekirodalommal foglalkozó kutató, Petres Csizmadia Gabriella. A program szervezője az Arany A. László Polgári Társulás és a Bázis Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában.

Az esemény lebonyolításáért a Nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, az Arany A. László Polgári Társulás, valamint a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában a felelős.

Szervező

Arany A. László Polgári Társulás

Kapcsolattartó

N. Tóth Anikó (telefon: +421 37 6408 862)

Az esemény honlapja

https://www.fss.ukf.sk/hu