Eseménynaptár

'Az ukrajnai háború – Kaiser Ferenc előadása

Az ukrajnai háború – Kaiser Ferenc előadása

Tudomány-népszerűsítő előadás

A regisztráció lezárult.

Időpont

2023. november 16. 18.00-19.00 óra között

Helyszín

Humán Tudományok Kutatóháza - Nagyterem
1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Részletek

Előadó: Kaiser Ferenc 

Bár Oroszország Ukrajna elleni agressziója már majdnem két éve tart, a végét még egyáltalán nem látni. Mi vezetett idáig, hogyan írható le a jelenlegi helyzet és mik lehetnek a közeljövő lehetséges fejleményei? Erről beszél a Tudományünnep+ keretében tartott előadásán Kaiser Ferenc katonai szakértő.

Amikor 2022 februárjában Oroszország háborút indított szomszédja, a független Ukrajna ellen sokan nem értették, hogy mi a célja egyáltalán az orosz hadműveletnek. Mi az az Ukrán kérdés és miért nem lehet diplomáciai eszközökkel megoldani, miért nyúlt Vlagyimir Putyin a fegyverekhez? Ez is szóba kerül Kaiser Ferenc 2023. november 16-i, 18.00 órakor kezdődő előadásán.

A katonai szakértő beszél majd arról is, hogy miért volt képes a gyors orosz katonai sikereket jósoló várakozásokra rácáfolva Ukrajna nem csupán arra, hogy visszaverje a támadást, hanem arra is, hogy később ellentámadást indítson.

Miért nem sikerülhetett az orosz agresszió? Milyen hátteret nyújt az ukrán honvédő háborúhoz a „globális” nyugat? E kérdésekre is válaszol majd az előadáson Kaiser Ferenc, de arra is kitér majd, hogy milyen fejlemények várhatók a közeljövőben akkor, amikor az elemzők az ukrajnai háborút leginkább a „patthelyzet” kifejezéssel írják le.

Névjegy

Kaiser Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi docense. Kutatási területe a tengeri hadtörténet, a tengeri hadviselés elmélete és gyakorlata, valamint a globális biztonsági kihívások.


Az esemény közvetítését itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály