Eseménynaptár

'Az új fejedelem – a szuperintelligencia lehetőségei a bizonytalanság korában

Az új fejedelem – a szuperintelligencia lehetőségei a bizonytalanság korában

Tudomány-népszerűsítő előadás és kerekasztal-beszélgetés

A regisztráció lezárult.

Időpont

2023. november 10. 19.00-21.00 óra között

Helyszín

Humán Tudományok Kutatóháza - Nagyterem
1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Részletek

Előadó: Csepeli György szociológus, szociálpszichológus

 

Nick Bostrom svéd filozófus szerint a mesterséges intelligencia „egy olyan intellektus, amely az élet minden részén messze felülmúlja az emberi elmét, legyen szó tudományos kreativitásról, bölcsességről vagy társadalmi készségekről”. Csepeli György szociológus előadása a Nick Bostrom által megjósolt szuperintelligencia pozitív és negatív lehetőségeit vizsgálja a bizonytalanság korában. A mesterségesintelligencia-alkalmazások lehetséges társadalmi-gazdasági hatásaival foglalkozó, Ember 2.0 című könyvében a magyar kutató a jövő nagy kérdésének nevezi, hogy a természetes emberi intelligencia által teremtett mesterséges intelligencia az emberi intelligenciával összeolvadva képes lesz-e önmaga reprodukálására emberi közreműködés nélkül. Mint fogalmaz: „Ez esetben az evolúció újabb lépésére kerül sor, mely a Nietzsche által emberfeletti embernek nevezett szuper élőlény megjelenését eredményezheti.”

 

Névjegy

Csepeli György szociológus, az MTA doktora, az ELTE TáTK professor emeritusa, a Szociológia Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Doktori Program vezetője. 1989 és 2016 között számos amerikai egyetem (UCLA, OSU, Michigan State, New School of Social Research, Yale, Montclair) vendégprofesszora vagy -kutatója volt. Kutatási területe a csoportközi viszonyok szociálpszichológiája, a nemzeti identitás, az antiszemitizmus, a cigányellenesség és a konfliktusmegoldás. Különböző EU FP7-projektekben vett részt a diszkrimináció és az európai identitás témaköreiben. Érdeklődése az utóbbi években az információs társadalom, a Big Data és a mesterséges intelligencia gazdasági-társadalmi hatásainak vizsgálata felé fordult.

 

Kerekasztal-beszélgetés

A mesterséges intelligencia, annak használata és társadalmi, gazdasági hatásai rendkívül komplex megközelítést tesznek szükségessé a tudomány részéről. Milyen szempontok szerint közelíthet e bonyolult problémához a tudomány? Milyen pszichológiai, társadalom-lélektani, gondolkodásbeli, technológiai és kommunikációs kihívást jelent az emberiség számára a várhatóan létrejövő szuperintelligencia? Erről beszélgetnek a kerekasztal résztvevői.

Résztvevők: Csepeli György, Szegedy Balázs, Karakas Alexandra, Pléh Csaba, Falus András

Moderátor: Gilicze Bálint

 


Az esemény közvetítését itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.

 

Szervező

MTA Titkárság Kommunikációs Főosztály