Eseménynaptár

Balla József: A hemoglobin-oxidáció és a kénhidrogén szerepe a vaszkuláris megbetegedések patogenezisében – székfoglaló előadás

Időpont

2023. május 17., 14:00 óra

Helyszín

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Az erek és a szívbillentyűk meszesedésének folyamata az emberi élet kalcifikációs paradoxonja, a kalciumkomplexek a csontokból az erek irányába áramlanak. Ez a jelenség az öregedés során, továbbá hipertóniában, cukorbetegségben, a lipidanyagcsere zavarában felgyorsul, krónikus vesebetegségekben pedig tízszeresére fokozódik, így az érelmeszesedés széles rétegeket érintő, progresszív, népegészségügyi jelentőségű betegség.

A székfoglaló előadás dr. Balla József kutatócsoportja által felfedezett két molekuláris mechanizmust ismertet, amelyek a vaszkuláris kalcifikáció gátlásáért felelősek, és ezáltal új terápiás célpontokat jelentenek. Ismerteti az ér és szívbillentyű rezidens sejtjeinek csontsejtirányú transzdifferenciálódását, a H-ferritin/ferroxidáz rendszer, valamint a kénhidrogéngáz molekuláris szintű szabályozási funkcióit, e két rendszer alulműködésének, hiányállapotának kialakulását, a prevenció és a kezelés új formáit.

Vizsgálataik továbbá feltárták az érelmeszesedéses plakk bevérzésének mechanizmusát, következményeit, a hemoglobin-oxidációt, a ferryl hemoglobin és globin eredetű peptidek képződését, szerepüket a plakk progressziójában, az érelzáródásban, beindítva többek között a mineralizációt, a gyulladást és a szöveti átépülést. Ezen eredmények ismertetésekor dr. Balla József eredeti terápiás és prevenciós eszközök lehetséges innovációját tekinti át. A székfoglaló előadás során megosztja élményeit, hogy miként ismerték fel e két védőmechanizmust, és kik segítették ebben a munkában.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul nyilvános publikálásukhoz. A felvétel megtekinthető lesz az MTA YouTube-csatornáján.

 

Szervező

MTA Orvosi Tudományok Osztálya

Kapcsolattartó

Vajas Krisztina (telefon: +36 1 4116331)