Eseménynaptár

Pál Csaba: Antibiotikumok és ellenálló baktériumok – székfoglaló előadás

Időpont

2023. március 14., 13:30 óra

Részletek

Ismert tény, hogy sok gyógyszer már alig vagy egyáltalán nem használható a bakteriális fertőzésekkel szemben. Jelenleg a gyógyszerfejlesztő cégek számos új antibiotikum fejlesztésén dolgoznak. De vajon működni fognak-e hosszú távon ezek az új antibiotikumok? Hihetünk-e a cégeknek, amelyek azt ígérik, hogy az új antibiotikumok esetében a rezisztencia kialakulásának esélye elhanyagolható?

Kutatócsoportunk számos ilyen, jelenleg is fejlesztés alatt álló antibiotikumot vizsgált meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az ellenálló képesség kialakul-e laboratóriumi körülmények között, és ha igen, milyen mechanizmusok révén.

Az eredmény lesújtó. Szinte minden általunk vizsgált antibiotikummal szemben néhány nap leforgása alatt kialakult a kórokozók ellenálló képessége. Ez az ellenálló képesség többnyire olyan erős, ami már ellehetetleníti a kezelést a gyakorlatban.

Egyes új antibiotikumok klinikai alkalmazása kimondottan veszélyes is lehet, mert olyan szuperbaktériumok kialakulását segíti elő, amelyek nemcsak hogy ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, de egyben fertőzőbbek (szaknyelven virulensebbek) is.

A kórokozók az ellenálló képességre nemcsak egyedi mutációk, hanem más fajokból származó, mobilis rezisztenciagének révén is szert tettek. Molekuláris adatbázisok felhasználásával igazoltuk, hogy ezek a laboratóriumban megfigyelt mutációk és rezisztenciagének már ott vannak a természetben és a kórházakból származó baktériumokban is. Sőt a humánbélflóra hasznos baktériumai is tartalmazzák őket! Ez nagyon meglepő, hiszen az új antibiotikumok még nincsenek a piacon, miért hát ez a nagy sietség? Az előadás során bemutatom, miért van előbb az ellenálló képesség, mint a piacra dobott antibiotikum. Javaslatokat teszek rá, hogyan lehetne jobb antibiotikumokat fejleszteni. Végezetül azt is megmutatom, hogy mi a köze van Safraneknek és Mr. Teufelnek az antibiotikum-kutatáshoz.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadásról kép- és hangfelvétel készül, részvételével egyben hozzájárul nyilvános publikálásukhoz.

Szervező

MTA Biológiai Tudományok Osztálya

Kapcsolattartó

Kakuszi Andrea (telefon: (1) 411-6347)