A szakmai nap keretében az előadók egyes, az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos kórokozók, illetve betegségek terén elért legújabb hazai eredményeket foglalják össze, továbbá bemutatják az adatelemzés és a digitalizáció felhasználásának lehetőségeit az állatorvosi közegészségügy területén.
Az előadások magukba foglalják:
a NÉBIH aktuális bakteriológiai eredményeinek ismertetését;
az élelmiszer-biztonsági kihívásokat és válaszokat;
a magyar állategészségügyi szolgálat jövőképét.
Program
Levezető elnök: Solti László, az MTA rendes tagja, az Állatorvostudományi Bizottság elnöke
10.00–10.05: Köszöntő Solti László, az MTA rendes tagja, az Állatorvostudományi Bizottság elnöke
10.05–10.35: Új tipizáló módszerek az élelmiszer-eredetű listeriosisok forrásának felderítésében Sréterné Lancz Zsuzsanna laboratóriumvezető (NÉBIH Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság)
10.35–11.05: A baromfi-salmonellosis elleni védekezésünk utóbbi évtizedei a járványtani adatok tükrében Adrián Erzsébet laboratóriumi állatorvos (NÉBIH Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóság)
11.05–11.35: Brojlerállományainkban domináns multirezisztens S. Infantis és társult E. coli törzsek genetikai diverzitása Szmolka AnnamáriaPhD, tudományos főmunkatárs (ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézet)
11.35–12.05: Hazai, shiga toxint termelő E. coli (STEC) és rokon patogén törzsek genetikai és patogenetikai jellemzése Sváb Domonkos PhD, tudományos főmunkatárs (ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézet)
12.05–12.35: A Q-lázzal kapcsolatos hazai tapasztalatok Gyuranecz Miklós, az MTA doktora, tudományos tanácsadó (ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézet)
12.35–13.05: Az újonnan felmerülő élelmiszerlánc-kockázatok azonosítása adattudományi módszerekkel Józwiak Ákos Bernard PhD, igazgatóhelyettes (Állatorvostudományi Egyetem)
13.05–13.25: A termőföldtől az asztalig: A környezet kémiai szennyezettségének hatása az egészségre Lehel József CSc, egyetemi docens (Állatorvostudományi Egyetem)
13.25–13.30: Zárszó Solti László, az MTA rendes tagja