Eseménynaptár

Együtt a nyelvvel, együtt az őrvidéki magyarokkal – az Imre Samu Nyelvi Intézet 15 éve

Konferencia

Időpont

2022. november 18. 15.00-18.00 óra között

Helyszín

Öreg Iskola
7502 Alsóőr/Unterwart, Ausztria, Kirchenallee 4.

Részletek

Program

 

15.00–15.30    ÉRKEZÉS

15.30–15.50    KÖSZÖNTŐ

Nemeth Hannes, Alsóőr polgármestere
Horváth Günter, az UMIZ elnöke

Szoták Szilvia, az Imre Samu Nyelvi Intézet elnöke

 

15.50–17.50   TÍZENÖT ÉV – EGYÜTT A NYELVVEL, EGYÜTT AZ ŐRVIDÉKI MAGYAROKKAL című kerekasztal

 

Felkért előadók:

               

Kelemen László: Az ISNYI szerepe az Őrvidéken (vitaindító 20’)

                               

Kolláth Anna (ISNYI, Maribori Egyetem)

Lehocki Anna (Glotta, Strossmayer Tudományegyetem)

Baumgartner Gerhard (Bécs)

Radics Éva (Tarcsafürdő)

Pathy Lívia (Felsőőr, ZBG)

Posch Jenő (Felsőőr)

Gúthy Lászlóné (Felsőőr)

Karal Viola (Felsőpulya)

Dowas Katalin (Felsőőr)

Vörös ferenc (ELTE, Szombathely)

Szoták Szilvia (Isnyi, Termini)

 

17.50–18.00    Az alsóőri énekkar műsora

                       

 Zárszó:          Kolláth Anna, az Imre Samu Nyelvi Intézet alelnöke

 

Az Imre Samu Nyelvi Intézet 2007. november 23-án alakult meg, s az alsóőri (Unterwart/Ausztria) Öreg Iskolában mutatkoztunk be a helyi közösségnek és a széles nyilvánosságnak. Az Intézet a Magyar Média- és Információs Központ (Ungarisches Medien- und Informationszentrum, a továbbiakban UMIZ) belső szervezeti egysége, ezen intézet nyelvtudományi bizottságaként látja el feladatát. (További információ: www.isnyi.org).

Interregionális központként az ISNYI nemcsak az egyes autonóm régiók kutatásait ösztönzi és támogatja, hanem a nyelvi irodák Termini Magyar Nyelvi Kutatóhálózatának részeként közös, határokon átnyúló munkálatok elvégzésében is részt vesz, valamint feladatának tekinti közös európai célkitűzések megvalósítását is.

Az intézetben folyó tudományos munkával szeretnénk felhívni a figyelmet a kultúrák és nyelvek integratív erejére, a nyelvi sokszínűség ápolására és megőrzésére; arra az értékre, amely szerves részét képezi a térség kulturális örökségének. A nyelv, az identitás megőrzése a térség lakóinak együttes felelőssége.

A tudományos munkát a Muravidéken Kolláth Anna régiós alelnök, a Maribori Egyetem Magyar Tanszékének egyetemi tanára, Ausztriában Szoták Szilvia, az intézet elnöke irányítja. Ez utóbbi régió régiós alelnöke Kelemen László, aki informatikai-gazdasági képzettségével, kapcsolatrendszerével és nagy tapasztalatával járul hozzá a kutatómunka sikerességéhez.

A horvátországi kollégák 2015-ben önálló intézetet alapítottak: a Glotta Nyelvi Intézet Lehocki Anna irányításával működik.

Emellett célunk, hogy az intézet beépüljön munkájával a helyi közösség életébe, és tanácsaival segítse a kétnyelvű oktatást. Célunk még az élőnyelvi dokumentálás, s nem utolsósorban a helyi érdeklődők bevonása a tudományos munkába. Az elmúlt 15 esztendőben a kutatómunkánk célja az volt, hogy az összegyűjtött tapasztalat hasznosuljon, azt az évenként konferenciák és kiadványok segítségével visszajuttassuk a közösségnek.

Szervező

Imre Samu Nyelvi Intézet

Kapcsolattartó

Szoták Szilvia