Eseménynaptár

Nők a tudományban: A nők helyzete a tudományos pályán

Előadások és kerekaszal-beszélgetés

A regisztráció lezárult.

Időpont

2022. november 16. 10.00-14.00 óra között

Helyszín

MTA Székház, Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Részletek

Az esemény közvetítését itt érheti el.


A tudományos pályák esetében a nemek közötti egyenlőtlenségnek számos jele tetten érhető. Az egyenlőtlenségek mögött több jól látható és azonosítható nehezítő tényező van (pl. a családalapítás, gyermekvállalás, a munka és magánélet összehangolásának nehézsége). Ugyanakkor kevésbé explicit, sokszor természetesnek vett mechanizmusok is meghúzódnak a háttérben, amelyek rendre láthatatlan helyzetben tartják vagy éppen másodlagos szerepbe kényszerítik a nőket az akadémiai pályán.

A nemzetközi konferencia célja a nők előtt a tudományos pályán tornyosuló akadályok felismerése és a mechanizmusok azonosítása annak érdekében, hogy valódi társadalmi és szervezeti változásokat célozhassunk meg.

 

Program

Levezető elnök: Bollobás Enikő, az MTA levelező tagja, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságának elnöke, irodalomtörténész, egyetemi tanár (ELTE BTK Amerikanisztika Tanszék)

 

10.00–10.10: Köszöntő
Bollobás Enikő, az MTA levelező tagja, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságának elnöke, irodalomtörténész, egyetemi tanár (ELTE BTK Amerikanisztika Tanszék)

 

Előadások

10.10–10.30: Gendered Academic Citizenship: A Framework to discuss persistent gender inequalities in the academia
Sevil Sümer PhD, szociológus, egyetemi tanár (Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norvégia) (Zoom-kapcsolaton keresztül, angol nyelven)

10.30–10.50: Tudós nők Magyarországon – esélyek és realitás
Lamm Vanda, az MTA rendes tagja, az MTA alelnöke, az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottságának korábbi elnöke, jogász (Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet)

11.00–11.20: Férfi-női egyenlőtlenségek a 45 év alatti fiatal kutatók körében
Lőrincz László PhD, szociológus (Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont NETI Lab)

11.20–11.40: Nők a tudományos pályán
Lannert Judit PhD, közgazdász, szociológus (T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt.); Nagy Beáta CSc, közgazdász-szociológus, egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem; Magyar Szociológiai Társaság)

11.40–12.00: Kinek a felelőssége? Bizonytalanság és szervezeti akadályok a női esélyegyenlőség megteremtésében a tudományos pályákon
Paksi Veronika PhD, szociológus (Társadalomtudományi Kutatóközpont; Nők a Tudományban Egyesület; Szegedi Tudományegyetem); Tardos Katalin CSc, szociológus (Társadalomtudományi Kutatóközpont; International Business School)

 

12.10–12.30: Szünet

 

12.30–13.55: Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Sipos Júlia
Résztvevők: Acsády Judit (Társadalomtudományi Kutatóközpont); Balázsi Katalin (Energiatudományi Kutatóintézet; NaTE); Lendák-Kabók Karolina (Újvidéki Egyetem); Pető Andrea (CEU); Takács Izolda (Debreceni Egyetem); Hatvani István Gábor (Fiatal Kutatók Akadémiája)

 

13.55–14.00: Zárszó
Nagy Beáta elnök (Magyar Szociológiai Társaság)

 

Az előadások összefoglalói itt érhetők el.

 

Szervezők

Magyar Szociológiai Társaság

MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság

Kapcsolattartó

Máté Hajnalka (telefon: 411-6345)