Eseménynaptár

Tudományos délután

Előadások

Időpont

2022. november 07. 16.00-20.00 óra között

Helyszín

Liszt Intézet
HR-100 Zágráb, Augusta Cesarca 10

Részletek

Bevezető előadás:

  1. Szkála Károly: A kritikus állapotok által előállt kommunikációs nehézségek

Elemi csapások, nagyméretű károsodások és háborús események által előállt kommunikációs akadályok műszaki és társadalmi állapotát firtató előadás.

  1. Ćurković-Major Franciska: Horvát motívumok a magyar irodalomban.

A könyvbemutató előadói: dr. Kiss Gy. Csaba, ELTE, Budapest, Katalinic Kristina, PhD, Zágrábi Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, a szerző.

A könyv hét tanulmányt tartalmaz, melyekben a szerző a 18. század végétől csaknem a 20. század közepéig terjedő időszakban keletkezett különféle műfajok: útleírások, naplók, levelek, regények, cikkek és költemények alapján vizsgálja azt, hogyan tükröződnek a magyar-horvát kapcsolatok a magyar írók műveiben, hogyan ábrázolják a horvát tájakat, embereket és esetenként a horvát kultúráról, az irodalomról is tájékoztatnak.

Az ukrajnai háború következtében kialakult, számos területet érintő válság idején a rendezvény Magyarország és Horvátország évszázados kapcsolatainak bemutatásával példamutató jelentőséggel bír.

  1. Matuska Márton: Tömegsírok keltek
     
    Hiányos jelentés az 1944-45-ben Verbászon lezajlott vérengzésről.

           Bemutató: dr. Horváth László

A Verbász történelmét bemutató előadás, a hitközösségek megalapításáról és a templomok felépítéséről és mai állapotukról elkészült tanulmány után bemutatása. A legmeghatóbb része az elkészített tanulmánynak a magyar és német verbászi (vagy volt verbászi) személyek visszaemlékezése az 1944. novemberben megtörtént partizánok által elkövetett háborús bűncselekményre, valamint a túlélt németek visszaemlékezése, akik legnagyobb részét a járeki, krusevljei és gákovói haláltáborban irtottak ki.

  1. Nagy Imre: Fenntarthatóság, fenntartható városkörnyezet

Az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matemtikai Kar Földrajzi Intézet, a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának részmunkaidős tanára a Környezetgazdaságtan és az EU környezetpolitikája elnevezésű tárgyak felelőse előadást tart aktuális kérdésekben, többek  között előtérbe kerülnek  a megújuló energiaforrásokkal, a biodiverzitás csökkenésének hatásaival, valamint az ukrajnai háború következtében kialakult, számos területet érintő válsággal kapcsolatos kérdések.

Szervezők

Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság

Liszt Intézet, Zágráb

Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanács

Kapcsolattartó

Szkála Károly

Az esemény honlapja

https://www.dmzuh.hr/